„Nem a papír miatt szeretjük egymást!”

Akik úgy gondolják, nekik nem a papír számít, ők házasság nélkül is ugyanúgy szeretik egymást, azoknak tényleg jobb, ha nem házasodnak össze sem szülői, sem semmilyen más nyomásra.

Hogy kik mennyire szeretik egymást, azt nem lehet megítélni és mérni sem. Bizonyos objektív tényezőknek viszont nagyon is lehetséges a megítélése.

A Chicago-i Egyetem szociológia professzora, Linda J. Waite és az újságíró Maggie Gallagher a The Case for Marriage: Why Married People Are Happier, Healthier and Better off Financially (kb. A házasság ügyében:  A házasságban élők miért boldogabbak, egészségesebbek és jobb módúak?) című könyvéből kiderül, hogy a „papír nélkül” együtt élő párok kevésbé hűségesek egymáshoz. Ennek pedig rengeteg következménye van. A hűséges pároknak kevésbé kell aggódniuk a nemi betegségek miatt, kevésbé kényszerülnek féltékenykedni és több kedvük/energiájuk marad a kapcsolatuk építésére érzelmi és szexuális téren is. Továbbá a „papír nélkül” együtt élők kevésbé kezelik közösen a pénzügyeiket. Előfordulhatnak nagy anyagi különbségek – az egyik sokat enged(het) meg magának, a másik keveset – amelyek nem feltétlenül egyenlítődnek ki, hiszen egyiküknek sincs „jogalapja” arra, hogy beleszóljon, a másik mire költi a pénzét. Egy házasságban ez nehezen elképzelhető. Az együtt élők kevésbé figyelnek oda egymás egészségi állapotára – a nők például kevésbé érzik feljogosítva magukat, hogy szót emeljenek partnerük egészségtelen életmódja (alkohol, dohányzás, stb.) ellen. Az együttélésekre ugyancsak kevésbé jellemző a munkamegosztás, a bizonyos feladatok elvégzésére történő specializálódás, hiszen mindketten tudatában vannak, hogy a kapcsolat bármikor következmények nélkül véget érhet, és ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy területet teljesen kiengedjenek a kezükből. És így tovább, a szerzőpáros szerint általánosságban elmondható, hogy az együtt élők körében kisebb a hajlandóság az egymás melletti elköteleződésre, mint a házastársaknál.

A papír nélkül együtt élők életvitele jobban hasonlít az egyedülállókéhoz, mint a házasságban élőkéhez. Waite és Gallagher amellett érvelnek, hogy a házasságban az állandóság az, ami szociológiai szempontból a legjelentősebb előnyt jelenti a szimpla együttéléshez képest. Ez teszi lehetővé, hogy a feleknek ne kelljen mindig mindennel foglalkozniuk, hanem specializálódhassanak és kiteljesíthessék önmagukat azokon a területeken, amelyekben a legjobbak, így együttműködhetnek, és egyre teljesebben egészíthetik ki egymást.

Ellentétben tehát a manapság elterjedt nézettel, az együtt élés egyáltalán nem olyan, mint a házasság. És helyesen gondolják azok, akik szerint nem a papírtól fogják jobban szeretni egymást az emberek, mert a dolog éppen fordítva igaz: akik jobban szeretik egymást, arról általában papírjuk is szokott lenni.

Neo

Olvasd el a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! sorozatunk előző részét (Jobb, ha nincs „próbaházasság”), illetve a korábbiakat is (A házasság nem „párkapcsolat”!A házasság nem a szerencsén múlik!Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!) Folytatjuk a sorozatot! Ne hagyjátok ki az őszinteségről, bizalomról, a férfi-nő szövetségét (házasságának, családjának) működtető alapértékekről  – férfi-, illetve női szemszögből – írt cikkeinket sem, valamint nagy sikerű előadásainkat, híres nőkkel, férfiakkal készült mély interjúinkat:

Fotó: epicioci on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk