Nagy szüksége van a világnak a jó apákra!

Vasárnap itt az Apák napja, hazánkban pedig egyre nagyobb figyelmet kap ez az ünnep. A naptárban mindenkinek jut egy rubrika: a gyerekek, az anyák, a nők, a tanárok is megérdemlik, hogy saját napjuk legyen, sőt, még a csokoládénak is van világnapja. Eljött hát az ideje, hogy mi, apák is kicsit tudatosabban ünnepeljük magunkat. A kérdés csupán az, hogy mit kell ilyenkor ünnepelnünk valójában?

Változó világunkban a tudatosság egyre fontosabb szerepet kap – az apák életében is! Volt időszak (iparosodás után), mikor a férfiak egyedüli családfenntartóként dolgoztak. Azelőtt – nem szabad elfelejteni – a nőkkel, sőt a gyerekekkel közösen tarották fenn a családot, a gazdaságukat, ki-ki erejéhez mérten vállalt feladatokat, elosztva egymás között. Iparosodás után először a férfiakat, utána a nőket csábították a munkerőpiacra. Mára már a kétkeresős modell kényszer lett, a családok javarésze nem engedheti meg magának, hogy csak az egyikük keressen pénzt. Kevés (minőségi) idő marad egymásra, illetve a gyerekekre. És itt lép képbe a tudatosság, az, hogy jól osszuk be a maradék órákat, amit együtt tölthetünk, az, hogy tudatosan fektessünk energiát ebbe, hiszen az sokszorosan visszatérül majd!

A család valódi törődést igényel, és jó mintát kell mutatnunk – „modern” férfiként is, ha szabad így fogalmaznom. Változnak az idők, de az örök értékeket ma is képviselnünk kell mai férfiként, mai apaként, mai módszerekkel!

Miért?

Egy, a kilencvenes években készült amerikai tanulmány szerint a börtönben lévő rabok 80%-a, míg a javítóintézetekbe jutott gyerekek 70%-a apa nélkül nőtt fel. Európában is hasonló a helyzet. Egy másik kutatás szerint az apák nélkül felnövő gyerekek agresszívabbak, tinédzser korukra több esélyük van az alkohol- és drogfüggőségre, felnőttkorukra pedig nagyobb hajlamot mutatnak a depresszióra. Ezzel szemben azok a gyerekek, akik az anyjuk mellett az apjukkal is – ideális esetben mindkettőjükkel – értékes időt töltenek, jobban teljesítenek az iskolában, kreatívabbak és céltudatosabbak. Lesújtó kép, de sajnos igaz.

Tehát nem elég csak „nem elhagyni a családot”, az apának lélekben és fejben is ott kell lennie a szeretteivel.

A 20. század második felétől egyre több férfi hagyta el a családját. Csupán az ezredforduló körül észlelték ennek a társadalomra gyakorolt negatív hatásait. Ezt még tovább tetézte az ekkoriban maximumon pörgő válási hullám, így még több gyerek nőtt fel anélkül, hogy az apjával naponta találkozott volna, így vagy egyáltalán, vagy csak ritkán volt előtte férfiminta. Több generáció – legalábbis annak jókora része –  olyan családban élt, amelyből fizikailag, vagy érzelmileg hiányzott a férfi.

A gyerekeiket egyedül nevelő anyák szerető és biztos családi háttérrel igyekeztek felnevelni a gyermeküket. Viszont akár lányról, akár fiúról van szó, kell a férfiminta (ahogy ellenkező esetben a női minta)! Apa nélkül ezt máshol kell pótolni! (Ez esetben nagy és felelősségteljes szerepük van a férfipedagógusoknak, értékmutató férfiközösségeknek, edzőknek és mestereknek, illetve más, példamutató apáknak).

A fiúknak is szükségük van példakép(ek)re, ún. hős(ök)re, aki(k)re felnézhetnek, aki(k)től elismerésre vágynak. Ha ez nincs meg, kamaszkorukra könnyen elveszíthetik a teljesítmény iránti motiváltságukat, felnőttkorukra pedig eltűnhet a bizonyítási vágy, a felelősségvállalás, a tenni akarás és a lelkesedés. Ennek egyik következménye a kiégés vagy az, hogy képtelenek lesznek hosszú távú párkapcsolatot kialakítani.

A lányoknak pedig a gyerekkorukban látott apakép lesz a kiindulópont a párkeresés során. Ha ez a minta nem létezik, vagy negatív, akkor elveszítik a bizalmukat a férfiakkal szemben és rossz mintát követve fognak maguknak párt keresni, illetve találni – még rosszabb esetben elveszítik az önbecsülésüket. Végső soron képtelenek lesznek egy egészséges kapcsolat kialakítására, illetve a családalapításra.

Fontos tehát, hogy az apák komolyan vegyék az apaságukat. Fontos, hogy a férfiak olyanokká váljanak, akiket méltó példaképként/mintaként lehet a gyerekek elé állítani. Lényeges, hogy minden férfi felismerje – akár apa, akár nem –, hogy milyen fontos feladata van a jövő számára!

Ficza János blogger

apu-kalipszis.blog.hu

Fotók: HeikoAL via Pixabay.com

heymarchetti via Foter.com / CC BY-SA

luxstorm via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk