Movemberben nő a bajusz

A Férfiak Klubja örömmel csatlakozik idén is a Movember mozgalomhoz a prosztatarák ellen folytatott küzdelem érdekében.

„Elmentem egy urológushoz, aki megkérdezte tőlem, hogy végeztem-e már valaha prosztata-önvizsgálatot. – Szándékosan még nem – feleltem – csakhogy a feleségem mindig olcsó vécépapírt vesz…”

A nős férfiak bizonyítottan tovább élnek – aminek persze nincs köze az olcsó vécépapírhoz (vagy csak nagyon áttételesen) a prosztatavizsgálathoz viszont annál inkább. A Férfiak Klubja örömmel csatlakozik idén is a Movember mozgalomhoz a férfiak egészségmegőrzése érdekében.

Annak, aki esetleg nem tudná, ez az Ausztráliából elindult kezdeményezés a prosztatarák veszélyeire és rendszeres vizsgálat fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet egy ötletes módon. A mozgalomhoz csatlakozók vállalják, hogy október utolsó napján még megborotválkoznak, legközelebb pedig majd decemberben, november hónap során viszont érintetlenül hagyják nőni elsősorban a bajszukat. Nagyapáink korosztályában még ritkaság számba ment a bajusz nélküli férfi, és a világnak számos részén ez még ma is szinte elképzelhetetlen. A mi kultúrkörünkben viszont valahogy kiment a divatból. (Egyszer érdemes lenne azon is eltöprengeni, hogy miért.)

Éppen ezért igazi protest dolognak számít és figyelemfelkeltő, ha valaki legalább egy hónapon keresztül bajszot növeszt. A kezdeményezés persze nem áll meg ennél a szimbolikus gesztusnál, hanem résztvevőknek vállalniuk kell, hogy valóban el is mennek egy prosztataszűrésre. (A dolog egyáltalán nem olyan vészes, ahogy arról a viccek szólnak, például nem is kézzel történik, hanem ultrahanggal.) A prosztatarák a negyedik leggyakoribb rák okozta halálozási ok a férfiak körében. Elsősorban az idősebb férfiak betegsége, de 40 éves kor felett bárkinél bármikor bekövetkezhet. Ha időben felismerik, jól gyógyítható – de ahhoz az kell, hogy időben felismerjék. És itt vannak előnyben a nős férfiak a nőtlenekkel szemben: az előbbiek ugyanis hamarabb jutnak el orvoshoz, a nők ugyanis hamarabb fordulnak a problémáikkal orvoshoz, és hamarabb veszik rá erre a férjeiket is.

A média azt szajkózza, hogy a férfiak azért nem fordulnak orvoshoz, mert ezt „férfiatlannak” tartják, de ez nem így van. Egyszerűen arról van szó, hogy a férfiaknak magasabb a fájdalomtűrő képessége ezért csak később fordulnak segítségért, amikor már nagyobb lehet a baj. (Sokszor hallani, hogy a nők jobban tűrik a fájdalmat, mint a férfiak, ez azonban nem így van, minden a témában végzett kutatás cáfolja ezt az állítást.) A prosztatarák ebből a szempontból pedig különösen alattomos, mert sokáig semmilyen vagy csak jelentéktelennek tűnő tüneteket produkál, érdemes figyelni rá. Nőjön hát az a bajusz és irány az urológus!

Cseszter Antal

Fotó: brandoncripps / Foter.com / CC BY-NC-SA

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk