Mosogasson-e többet a férfi?

Mostanság sokszor hangoztatott álláspont, hogy sokkal boldogabb lenne a világ, ha két nem képviselői ugyanannyit dolgoznának a munkahelyen, mint otthon. A férfiak tovább élnének, ha nem csak a pénzkeresésre koncentrálnának, hanem mosnának, főznének, takarítanának, a nők pedig nem lennének elégedetlenek a sorsukkal, ha ugyanannyi időt tölthetnének a munkahelyükön, mint a párjuk. Legyen egyenlőség minden tekintetben – ez a boldogság kulcsa. A különbözőségre egyre kevésbé érzékeny korunkban ennél közérthetőbb szlogent kívánni sem lehet. Pedig – hogy ne hagyjunk senkiben egy szemernyi kétséget sem – már most eláruljuk, hogy nem ez a boldogság kulcsa.

Hogy igaz-e, hogy a minden téren kiegyenlített munkamegosztás a boldogság forrása, azt nagyon egyszerűen ki lehet deríteni – meg kell vizsgálni, hogy akik így élnek elégedettebbek-e az életükkel, mint akik nem. 

Éppen ezt kívánta tesztelni a World Family Map 2015 amelyik 32 ország közel 8 ezer gyermeket nevelő családjának az adatait hasonlította össze és azt találta, hogy bárhol a világon bármilyen típusú munkamegosztás is volt rájuk jellemző, a családok lényegében ugyanannyira voltak boldogok.

A kutatók munkamegosztás alapján a családokat öt kategóriába sorolták:

 • Tradicionális – csak a férfi jár dolgozni, otthon a nő több házimunkát végez, mint a férfi
 • Neo-tardicionális – mindkét fél jár dolgozni, de a férfi több fizetett munkát végez, míg a nő több házimunkát
 • Második műszak a nőnek – kb. ugyannyi fizetett munkát végeznek mindketten, de a nő többet foglalkozik házimunkával, mint a férfi
 • Második műszak a férfinak – a férfi több fizetett munkát végez, mégis legalább annyi házimunka hárul rá, mint a nőre
 • Modern – a nő legalább annyi fizetett munkát végez, mint a férfi, és a férfi legalább annyi házimunkát végez, mint a nő

Minden világrégióban jelen volt a munkamegosztás mindenféle fajtája, sehol sem volt egyetlen modell, ami kizárólagos lett volna. Úgy tűnik tehát, hogy a házaspárok mindenhol maguk alakítják ki a leginkább kedvükre való modellt, „amin nincs is mit csodálkozni”, vélekedik a kutatás egyik vezetője, Laurie DeRose. „A kutatási eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a felelősségi körök felosztásának nincs egyetlen legjobb módja. … Hogy milyen munkamegosztás szerint élnek a gyerekes családok, az nincs jelentős hatással arra, hogy mennyire boldogok az USA-ban, Észak-Európában, Dél-Európában, Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában. Nyugat-Európa volt az egyetlen hely, ahol némileg boldogabbak voltak az emberek, amikor a férfi vállalt második műszakot otthon, és Kelet-Európában azok a családok voltak némileg boldogabbak, amelyekben a férfi több fizetett munkát végzett. Ezeket leszámítva lényegében nem volt különbség a boldogságszintek között.”

Ez azért is nagyon érdekes, mert a most szülőképes korba érkező generáció képviselői sok mindenben másképp gondolkodnak, mint a szüleik. Az Y generáció tagjai nagyon egalitárius szemlélettel mennek bele a közös családi életbe. Mindkét nem képviselői jelentős mértékben „modern” szemlélettel rendelkeznek, ami a munkamegosztást illeti – egészen addig, amíg meg nem születnek a gyerekek. Azután a náluk érvényes munkamegosztás is „tradicionálissá” válik – modern felfogás ide vagy oda, úgy tűnik, ez a praktikus. És, ami még érdekesebb, a boldogságszintjük ettől a „konzervatív fordulattól” egyáltalán nem csökken. A kétféle – modern és tradicionális – munkamegosztás típusban ugyanolyan elégedettek tudnak lenni.
Erősen úgy tűnik hát, hogy a családi boldogság nem azon múlik, hogy a férfi hány edényt mosogat el vagy a nő hány órát tölt a munkahelyén. Hogy akkor min? Nos, ez is azonnal kiderült, amikor a kutatók az egyszülős családok adatait is bevették a kutatásba. Ebből egyértelműen kiviláglott, hogy a párok azért boldogabbak – mert párok. Az egyedülálló szülők lényegesen boldogtalanabbak voltak a kutatásban vizsgált minden területen, mint a házasságban élők. És nem csak azért, mert náluk egyetlen szülőre nehezedik mind a fizetett, mind a házimunka terhe. Amellett, hogy a felelősséget és a feladatokat nincs kivel megosztani legalább annyit nyom a latban, hogy az örömöket sincs kivel.

„Vannak pillanatok – mondja DeRose – amikor gyönyörködve nézem egyik vagy másik lányomat, amint éppen táncol és észreveszem, hogy a férjem is ugyanezt teszi. Előbb-utóbb valamelyikünk úgyis meg fog szólalni, hogy ’drágám, azt hiszem, itt valamit nagyon jól csináltunk…’.”

Végezetül, hogy a címben feltett kérdésre – Mosogasson-e többet a férfi? – is válaszoljunk: mosogathat, ha akar és így alakítják ki a feleségével a közös életüket, de ne feledje, hogy nem ettől lesz boldogabb a családi élete.

Neo

Fotók: Suedehead via Foter.com / CC BY-SA

Thomas Hawk via Foter.com / CC BY-NC

Küldés
Hozzászólások (1)
 • ...

  elemes

  2016. július 11 18:12
  Akár mosogathat is. Nem ezen múlik -- a miérten és a hogyanon.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk