Mitől válik férfiértékké egy erény?

A Férfiak Klubjában sokszor felmerül a kérdés: mi a különbség férfi- és női értékek között? Nemcsak a férfiak lehetnek bátrak, kitartók, és még sorolhatnánk, milyenek, hanem a nők is. Többek között erről is beszélgetett Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító dr. Párducz Árpád agykutatóval, egyetemi tanárral, akinek szakterülete a férfi és női agy működése.

Vannak általános emberi értékek. Sokan érzik úgy, hogy ezek veszélybe kerültek. Nehéz megfogalmazni azt, léteznek-e külön férfi- és női erények, hiszen egy faj vagyunk. A biológiai hátterünk nagyon hasonló, az értékeink is azok… – fogalmazott dr. Párducz Árpád.

Ez csupán egy részlet az interjúból, a teljes videót IDE kattintva lehet megtekinteni!

Vannak mindenki által elfogadott általános emberi erények, amelyek férfiaknál és nőknél egyaránt megnyilvánulnak, időnként erősebben, máskor kevésbé. Úgy gondolom, hogy a társadalmi megközelítés az, ami különböző hangsúlyt adott ezeknek az emberi értékeknek, és tulajdonképpen így alakultak ki azok, amelyeket hagyományosan férfiaknak tulajdonítunk, férfiasnak tartunk, de ugyanúgy nőies erények is vannak. Ez a történelmi háttér rendkívül fontos a kérdést illetően, ugyanakkor látnunk kell azt is – szakmámból adódóan én erről az oldalról vizsgálom inkább a témát –, hogy bár egyformák vagyunk biológiailag, a genetikai állományunk közel hasonló, de természetesen a férfiak és a nők nemi különbségeik miatt mégiscsak különböznek! Ez a mindennapi életben is megnyilvánul, például a megjelenésben, de azzal már kevesebbet foglalkoznak, pedig kétségtelen mindenki számára, hogy a gondolkodásunk, az érzelmi hozzáállásunk nem egyforma. Ebből adódóan az értékeket is másképpen látjuk, másképpen a nők és a férfiak. Ebből kell kiindulnunk.

Milyen lényeges különbség van férfi- és női értékek között? Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító, a Férfienergia és A megbízható férfi című bestsellerek írója ITT ad választ erre a kérdésre!

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét: BEDŐ IMRE február 6-án Ez motiválja ma a nagybetűs férfiakat! címmel tart előadást a Férfiak Klubja Ötvösműhely rendezvényén, a Férfi-Nő őszinte párbeszédének helyén. Részletekért kattintsanak az alábbi képre:

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2019. január 11 18:19
    Valóban úgy van, hogy másképp látják a férfiak és a nők is de csak az emberek által kigondolt értékrendet, ami ma ez, holnap pedig az. Mert más a Jóskának és a Pistának is az értékrendje, és más a Katinak és a Marinak is. Emberi értékrendhez nem lehet igazodni, mert mindenkinek más, általában az, ami számára tetszetős. Egy igaz értékrend van, az pedig a Bibliában megismerhető isteni értékrend, ami soha nem változik, ahhoz csak mi emberek változhatunk, ha úgy akarjuk, mert az örökkévaló értékrend. Ezt az erényt hittel ebben a formában lehet elérni: "Éppen ezért minden igyekezetetekkel legyetek rajta, hogy hitetek megteremje az erényt, az erény a tudást, a tudás a magatok fölötti uralmat, a magatok fölötti uralom a jóban való kitartást, a jóban való kitartás a vallásos érzületet, a vallásos érzület a testvériességet, a testvériesség pedig a szeretetet." 2 Péter 1,5-7 Milyen jó, hogy az embernek mindig van választási lehetősége, így már láthatjuk, hogy ebből is ki lehet indulni ! Nem árt, ha vannak evidenciák az életünkben, amelyek nem vitatható és nem vitatandó igazságok...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk