Milyenek a férfiak és a nők Szicíliában? – Dél-olasz életképek

Emlékezhetünk a Keresztapa című filmből arra a jelenetre, amikor a fiatal Al Pacino által alakított Michael Corleone randevúra kéri leendő apósától a kis szicíliai faluban élő szíve választottját, az ifjú és gyönyörű Apolloniát. A találka úgy zajlik, hogy az ismerkedő fiatalok mennek elöl, és mögöttük egy kicsit lemaradva csoportosan vonul a rokonság. Semmi nem maradhat titokban! A Vitelli Bar nevű vendéglő, ahol a két férfi „kikérő” beszélgetése zajlik, ma is működik Savoca faluban. Ott jártunk, és a helyiektől további izgalmas szicíliai hagyományokról értesültünk.

A szigeten állítólag azt az apát tartják férfinak, aki a fiának házat tud örökül hagyni. (Itt máris megjegyezzük: a Férfiak Klubja nem osztja azt a nézetet, amely szerint az anyagi javak pótolhatnák – vagy akár önmagukban megtestesíthetnék – a valódi férfiértékeket.) Egy másik helyi vélekedés szerint a nők pedig akkor ízig-vérig nők, ha temperamentumosak. Annyira hisznek ebben, hogy a szicíliai erkélyeken látható virágtartók is egy ezt alátámasztó legenda kapcsán olyanok, amilyenek.

E színes kerámiakaspók emberfejet formáznak. A történetük: 1100 körül – amikor a mórok uralták Szicíliát – élt egy gyönyörű lány, aki egész napját a balkonján töltötte a virágaival. Egy nap egymásba szerettek egy fiatal mór fiúval, aki az erkélye alatt sétált. Néhány együtt töltött szerelmes nap után a fiú közölte: visszamegy Keletre a feleségéhez és a gyermekeihez. A forróvérű lány azonban utolsó közös éjszakájukon álmában megölte a szerelmét, levágta a fejét és bazsalikomot ültetett bele. A mór így többé nem hagyhatta el őt, a fejébe ültetett bazsalikom pedig a legszebb lett a környéken…

A szicíliai temperamentumról még annyit: a szirakúzai szállásunk alatt lakó helyi családnál éjfélig mindenki (a kisgyermekek is) ébren volt, és az egymás szavába vágó beszélgetés hangerejét inkább kiabálásnak mondanánk. A bejáratra fejmagasságban egy a kisállat-bejárókhoz hasonló nyílást vágtak, így akinek dohányozni támadt kedve a sok beszéd közepette – de nem akarta elveszteni a fonalat –, csak kidugta a fejét a résen, és már fújta is a füstöt. Hamisítatlan dél-olasz életkép volt.

Ugyanitt, az Ortigia szigeti óvárosban a hivatások apáról fiúra szállásának egy sajátos példájával is találkoztunk. Don Pasquale olívász fia, Andrea Borderi a Caseificio Borderi nevű kis üzletben művészi kivitelű és ízű szendvicseket készít. A család gasztronómiai hagyományait őrizve – és kibővítve – sajtkészítőnek tanult, majd továbbképezte magát szendvicsessé. Betérni hozzá és kóstolni ajánlott!

Végezetül: érdekes volt látni – ezt főleg Ragusában tapasztaltuk –, hogy Szicíliában inkább a férfiak élnek társadalmi életet. Kifogástalan eleganciájú idős urakkal teltek meg a terek, akik padon ülve vagy sétálgatva, gesztikulálva értekeztek sportról, politikáról, családról, amíg a „mammák” otthon főztek. Ezért is jó világot látni – ember az embertől magába szívhat megannyi benyomást, mellyel aztán vagy egyetért (esetleg beemeli saját világ- és férfiképébe), vagy csak mosolyog rajtuk egy jót.

Dr. Szász Adrián

További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Az erkölcsi alapok, a férfi-nő szövetség, a család és a társadalom megerősítésén dolgozunk, regisztrálj, iratkozz fel a hírlevelünkre, és értesítünk Téged széleskörű tevékenységeinkről! Hajrá!

REGISZTRÁLOK!

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk