Miért jó, ha egy férfi fizikálisan (is) erős?

Az erő meghatározó férfitulajdonság, nemzedékeknek tette lehetővé, hogy megvédjék általa a családjaikat. Sőt ez az erő építette fel a házainkat, útjainkat, hídjainkat is. A modern világ nem feltétlenül követeli meg a fizikai erőnk folyamatos fejlesztését, pedig valahol ez is a férfiként való fejlődésünk része kellene/illene, hogy legyen. Ha ma erősebbek vagyunk, mint tegnap, holnap pedig, mint ma, az nemcsak a testünkben, hanem a szellemünkben is kedvező változást hozhat.

Kevés olyan látványos különbség van a hölgyek és a férfiak között, amilyen – általánosságban, egyedi eseteket leszámítva – a fizikum. Az izmos testalkatú férfiak tekintélye nagyobb, ők a nők által vágyott védelmező szerepre is alkalmasabbnak látszanak (a gyakorlatban persze erre is akad ellenpélda). A többségük ráadásul nemcsak testileg ellenállóbb – vagy ellenállhatatlanabb, attól függ, ki mondja –, hanem lelkileg is. Készen áll az embert próbáló helyzetekre, kevésbé hajlamos depresszióba merülni. Ma már sok mindent megold helyettünk a technika, a különböző gépek, ám ha csődöt mondanak, van, hogy nekünk kell „lemenni a bányába”. És rugalmas, erős, fitt módon megoldani valamit.

Theodore Roosevelt, az USA 26. elnöke üzletember édesapját tekintette a példaképének, aki már gyerekkorában figyelmeztette: „megvan a magadhoz való eszed, de nincs meg a testi erőd, anélkül pedig az elmédből sem fogod tudni kihozni a maximumot”. Onnantól a fiú élete végéig birkózott, bokszolt, úszott, túrázott és vadászott. Ahogy Winston Churchill egykori brit miniszterelnöknek is tévesen – hiteles forrás nélkül – tulajdonítják azt a mondást, hogy „csak semmi sport”, miután ő maga egész életében vívott (még országos iskolai bajnok is volt), majd lovagolt és lovaspólózott. Ezek a későbbi komoly államférfiak tehát már fiatalon megértették, hogy nem heverészhetnek egész nap könyveket olvasva – noha olvasni természetesen értékes időtöltés –, hanem a testüket is építeniük kell, hogy odavigye őket, ahol szükség van rájuk, és ott mentálisan, fizikálisan egyaránt helyt álljanak.

Cikkajánló: A belső erőt csak így szerezhetjük meg! • Itt nem bújhatsz nagy szavak és filterezett fotók mögé!
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A rendszeres erőkifejtés ráadásul az életre is nevel. Az erősítéssel együtt járó kínok és kitartáspróbák fegyelemre és alázatra tanítanak. Arra, hogy semmilyen eredmény nem várható befektetett munka nélkül. Az erőnk ennek megfelelően az erényeink, a jellemünk alapját is jelenti, stabil talajt ad ahhoz, hogy szilárdan álljunk a lábunkon, ne dőljünk el, ne inogjunk meg. Mert, ahogy ugyancsak Roosevelt mondta: a tisztességes férfi általában erős is. Vagy fordítva. Egy biztos: ezek így együtt igen férfiasak.

Dr. Szász Adrián

Fotó: SAFA TUNCEL képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk