Megfigyelnek mindnyájunkat!

Többen vannak. A rólunk kapott információkat nem csupán évekig, hanem életünk végéig gyűjtik akár, az adatok pedig holtunk után is megmaradnak. Nem mindegy tehát, mit mondunk, mit teszünk...

Azt hiszed, nem látnak? Nem figyelnek? Pedig igen. Még akkor is, amikor nem is sejted. A metrón, egy plázában, buszon, színházban, étteremben, nyaraláskor, séta közben...

A szavainkat, a mozdulatainkat, a szokásainkat, sőt még a hangulatunkat, a technikáinkat is szemügyre veszik. Hogyan beszéltél mostanság a szeretteiddel? A feleségeddel/férjeddel, egy járókelővel, egy kéregetővel? Átadtad-e a helyed másnak a villamoson, segítettél-e valakinek, káromkodtál-e, dühös voltál-e vagy tudtad kezelni az indulataidat? Mondtál-e olyat, amit később megbántál? Kiabáltál-e valakivel, öleltél-e, szerettél-e, utáltál-e? Mikor, meddig, milyen gyakran teszed ezeket?

Figyelsz-e a másikra? Kiállsz-e érte, ha kell? Bátor vagy, esetleg félénk, a tett embere, vagy csupán egy kanapéhuszár? Tanulsz-e a hibáidból, vagy újra és újra elköveted azokat? Megértesz-e másokat, meghallgatod-e, mit akar/akarnak mondani?

Olyan részleteket is látnak, amit még te sem figyelsz meg saját magadon! A viselkedésedet elemzik, és következtetéseket vonnak le. Sokkal jobban profiloznak, mint a hivatásos szakértők.

Ha azt hiszed, hogy titkos szervezetekről beszélek, tévedsz. A gyerekekről írtam. „De hiszen nekem nincs is gyermekem!” – mondhatnád magadról, azonban nem csak a saját, hanem a többi fiú, lány is megfigyel téged, mint felnőttet. Hallja, mit mondasz, látja, mit teszel, ha rosszat, megjegyzi, de ha jót, azt is! Elemzi, feldolgozza az „adatokat”, levon egy konklúziót, és akár követi is azt, amit látott.

Amikor felébredsz, ne feledd: néznek, látnak és hallanak Téged, mit mondasz, mit teszel, hogyan és kivel... Az, hogy milyen lesz a jövő generáció, Tőlünk függ, Tőled is! Attól, milyen példát mutatsz, milyen mintát, milyen értékeket képviselsz, közvetítesz és adsz át. Nemcsak fürkésznek, lemásolnak! Figyeljünk erre! Bárki, amikor a fiatal generáció tagjait kritizálja, kicsit saját magát is minősíti. De ha figyelünk arra, milyenek legyünk a nap minden percében, ha csak törekszünk rá, hogy minél jobbá váljunk, később csodálni fogjuk a fiatalságban visszatükröződő tetteinket, erőfeszítéseinket. Hajrá!

L. N.

Cikkajánló: Nem rosszak a gyerekek, csak a felnőtteket utánozzák! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség. 

Fotó: Dante041 via Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk