Megfejtettük a finn boldogság titkát – Tényleg elhallgatnak valamit!

Amikor a világ legboldogabb népét keressük, keveseknek jutna Finnország az eszébe, pedig a World Happiness Report szerint ők lennének azok, immár második éve. De az ördög, mint mindenhol, most is a részletekben rejlik.

Jó barátságba kerültem Magyarországra telepített finn idegenvezetőkkel. Tőlük hallottam, hogy minden hozzánk érkező szervezett turistacsoportban van legalább egy (de inkább több) olyan résztvevő, aki az egyhetes/tíznapos ittlét során ki sem mozdul a szállodaszobájából, nem érdekli a kultúra, a látnivalók, a város szépsége, hanem folyamatosan iszik. Mármint alkoholt, ami az északi országban rendkívül drága. Hazánk olyan számukra, mint egy vidámpark, ahol mindent lehet és mindent olcsón.

A finnek szomszédjai a svédek, akik szintén legendásan nagyivók és az Ikea fantasztikus fantázianevű praktikus eszközei mellett ők a legnagyobb beszállítói a death metal zenekaroknak, amelyekben végtelenségig torzított gitár mellett sikolyok és hörgések jelentik a muzsikát. A skandináv – svéd, norvég, dán, izlandi – krimiírók pedig beteges fantáziájukkal és elképesztően brutális történeteikkel lepték meg és nyűgözik le a világot – ilyesmit egy olasz vagy spanyol, de még egy magyar szerző sem igen tudna kitalálni. Egy 2012-es ENSZ jelentés szerint a dánoknál, a svédeknél és a finneknél történik a legtöbb szexuális zaklatás a világon.

Na, mármost a finnek, a dánok, a norvégok, az izlandiak – ebben a sorrendben – lennének a világ négy legboldogabb népe az ENSZ kezdeményezésére létrehozott Világ Boldogság Jelentése (World Happiness Report) alapján. A listán a svédek csak hetedikek, mert boldogság terén Hollandia és Svájc is megelőzi őket, míg Új-Zélandot, Kanadát és Ausztriát idén is maguk mögé utasították. A Gallup globális felmérései alapján készülő jelentést először 2012-ben adták ki, és azóta minden évben megjelent, kivéve – nem tudni miért – 2014-et. A jelentés alapján a hat alkalomból háromszor a dánok bizonyultak a legboldogabbnak, egyszer a norvégok és az utóbbi két évben a finnek. Egyébként az első 10-ben lényegében mindig ugyanazok az országok szerepelnek, nagy meglepetés nincs.

Lehet, mi magyarok – vagy legalábbis én – azért vagyunk relatíve boldogtalanok (bár a tavalyi 69. helyről feljöttünk a 62-re), mert nem értjük, miként lehetnek a skandináv népek a legboldogabbak a világon, amikor a hétköznapi tapasztalataink nem ezt támasztják alá. Hogyan lehet azt boldogan kibírni, hogy félévig szinte nem is süt a nap?

Mert például nézzük az idén zsinórban másodszor győztes finneket. Az Our World in Data felmérése szerint a finnek messze Európa legdepressziósabb népe és világviszonylatban is mindössze négy ország előzi meg őket. Depresszió miatt az európai népek közül a finneknek rövidül meg leginkább az élete (ez egy nagyon fura mérőszám, de van ilyen). Mentális zavarok valamint függőséget okozó anyagokkal történő visszaélés tekintetében a finn férfiak messze élenjárnak Európában, a nőknél pedig a harmadikok, Írország és Németország előzi meg őket.  Öngyilkosság tekintetében a finnek 176 ország közül a 23-ok.

Tényleg a finn lenne a világ legboldogabb népe? „Ha Finnország a legjobb, amit az EU nyújtani tud, akkor nagy bajban vagyunk”, fogalmazott Risto Penttilä egykori finn parlamenti képviselő.

Vagy nézzük – most már csak röviden – a háromszoros győztes dánokat, akiknek a hygge életérzéséről annyira szeretnek nálunk is írni. Nos, bekuckózás, a kötődés, a társas kapcsolatok nagyra értékelése tekintetében lehet, hogy a dánok a legjobb elméleti szakemberek, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy a legintimebb emberi kapcsolataik, mint például a házasság, meglehetősen sérülékenyek. Válás tekintetében Dániát csak Lettország és Litvánia előzi meg az Európai Unióban (a finnek Észtország után az ötödikek). A dán Pszichiátria Kutatói Regiszter adatai szerint a dán nők 38%, míg a férfiak 32%-a részesül az élete során legalább egyszer gyógykezelésben valamilyen mentális betegség miatt. A dánok ma négyszer annyi antidepresszánst szednek, mint a 90-es években, amivel messze az OECD (a gazdaságilag fejlett országok) átlaga fölött vannak. (Például több mint háromszor annyit szednek, mint mi magyarok.) Hangulatjavító-fogyasztásban csak az Amerikai Egyesült Államok, Izland, Ausztrália és Kanada előzi meg őket – az USA-t kivéve mind biztos tagjai a világ top 10 legboldogabb nemzetének.

Cikkajánló: A boldogság csakis így érhet el hozzánk, ezért keresni értelmetlen!
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Nyilván felmerült már a kedves olvasóban is a kérdés, hogy miként lehetnek a világ legboldogabb népei azok, akiknél ilyen magas a válási arány, az alkoholizmus, a droghasználat, a depresszió és más mentális zavarok, és akik a problémáikra ilyen sok antidepresszánst szednek. Nos, úgy, hogy ezeket egész egyszerűen nem veszik figyelembe a boldogságindex kiszámításakor.

És hogy akkor mit vizsgálnak? A megkérdezetteknek a saját életüket kell értékelniük egy 0-10-ig terjedő skálán, a kutatók ezt kiegészítik az országra vonatkozó gazdasági, egészségügyi és jóléti statisztika adatokkal, illetve a válaszadóknak olyan nagyszerű kérdésekre kell felelniük, mint:

„Elterjedt gyakorlat a korrupció a kormányzatban vagy sem?”

„Elterjedt gyakorlat a korrupció az üzleti életben vagy sem?”

„Nyújtott adományt valamilyen jótékonysági szervezetnek az elmúlt hónapban?

„Elégedett vagy sem azzal a mértékkel, amennyire szabadságában áll eldönteni, hogy mit kezdjen az életével?”

Nem érdektelen kérdések ezek sem, de úgy gondoljuk, egy nép tényleges boldogságszintjének a megállapításához még fontosabb lenne a lelki és mentális állapotát is figyelembe venni. Meg is tették ezt a London School of Economics Jóllét Programjának munkatársai, Richard Layard és kollégái – és a boldogságtérkép alaposan átrendeződött. Úgy találták, a boldogság tekintetében „a nyugati társadalmakban a diagnosztizált mentális betegség fontosabb faktor, mint a jövedelem, az alkalmazás vagy a fizikai betegség… A fizikai egészség a világ minden országában fontos tényező. De nincs olyan ország, ahol fontosabb lenne, mint a pszichés egészség.”

Összefoglalva az eddigieket, úgy gondoljuk, a World Happiness Report nem a megfelelő metodikával készül, amivel a készítői is tisztában vannak, nyilván szóltak már nekik. Ennek ellenére jövőre is meg fog jelenni, ugyanezzel a módszerrel megvalósítva és ugyanezt az eredményt fogja hozni, csak mondjuk most a norvégok lesznek az elsők, a finnek meg a harmadikok. És a média ugyanúgy kritikátlanul tele fogja harsogni vele a világot, mint eddig.

Neo

Fotók: PDPics képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk