Keresés – Egy elveszett lányé és a jó apaságé

Mit (meg nem) tesz egy egyedülálló apa, ha egyik pillanatról a másikra eltűnik a lánya, és csak a laptopja marad utána nyomként, amin elindulhat? Erről mesél nekünk 102 percben a Keresés című thrillerbe oltott dráma.

Egy elképesztően mai történet, melyben a főszereplő édesapa a korábban általa alig ismert virtuális világ útvesztőiben bolyongva próbálja kideríteni, vajon mi történhetett a gyermekével. Akit talán nem is ismert elég jól. Vajon a kapcsolatuknak is köze van a rejtélyhez?

Eltűnt gyermekes krimiből minden évben érkezik minimum egy izmosabb darab a mozikba, de kevés olyat láttunk eddig, amely valóban képes újat mutatni, akár azzal, hogy más szemszögből közelíti meg az alapjául szolgáló esetet. A Keresés egyedi: egyrészt egy olyan apa nézőpontját mutatja be, aki egyre inkább rájön, miben kellett volna másként viselkednie, bizonyítania rátermettségét, miután élete párja sajnálatos betegségben elhunyt, és ő kettesben maradt a lányával. Ez adja a történet drámájának legfájóbb mélységét. Másrészt a thriller szálat valóban végig online követhetjük: mi is a főhőssel együtt kattintunk, keresünk, csetelünk, naplózunk, megosztunk, ezáltal a modern, digitális világ valamennyi hátulütőjével, veszélyével és álnokságával szembesülünk. Ami a monitoron zajlik, azt látjuk a vásznon, illetve a televízióképernyőn, és amin az apa épp gondolkodik, mi is azt próbálnánk – legszívesebben a saját telefonunk nyomkodásával – kideríteni. De ahogy a fotelből nem tehetünk érte sokat – azon túl persze, hogy izgulunk –, nyilván ő maga is korlátokba, a gépeken keresztül tartott kapcsolatok személytelenségének, képlékenységének falaiba ütközik.  

De nem adja fel! És ezzel talán máris többet tesz a lányáért, mint korábban éveken át az átlagos hétköznapokban. Versenyt fut tehát az idővel és saját magával is, hogy megtalálja a lányát. Nehéz úgy többet elárulni a filmről, hogy még véletlenül se „spoilerezzünk”, így nem is folytatjuk az ajánlót, inkább arra biztatunk mindenkit, aki nem nyomozott még (eleget) a világhálón: nézze meg Aneesh Chaganty agyafúrt, egyedi és elgondolkodtató moziját!

Dr. Szász Adrián

*
Ajánló: Clint Eastwood – A reménycsempész: változni sohasem késő 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: InterCom

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk