Katonadolog

A nők ugyanolyan bátrak, elkötelezettek és jó hazafiak lehetnek, mint a férfiak, katonának viszont lényegesen sérülékenyebbek – ez derül ki az amerikai tengerészgyalogság megbízásából készült kutatásból.

Az amerikai tengerészgyalogság megbízásából készült egy 9 hónapon át tartó felmérés azzal kapcsolatban, miként teljesítenek a férfiak, illetve a nők harci helyzetben. A kutatás azt találta, hogy a nők legjobban teljesítő 25%-a volt nagyjából egy szinten a férfiak legrosszabbul teljesítő 25%-ával. Az is kiderült továbbá, hogy az alapkiképzés során a nők hatszor olyan sérülékenynek bizonyultak – elsősorban vázizomzati sérülésekről van szó, amely a nehéz felszerelések mozgatása során lép fel – mint a férfiak. (Még a legfelkészültebb és legfittebb nők közül is sokan szenvedtek medencecsonttörést a nehéz menetfelszerelésnek köszönhetően.)

A felmérés arra is rávilágított, hogy a vegyes (férfiakból és nőkből álló) csapategységek lassabb haladásra voltak csak képesek, kevésbé voltak harci helyzetben hatékonyak és több sebesülést kellett elszenvedniük, mint a csak férfiakból álló egységeknek.

A vegyes rendszer kritikusai már régebb óta figyelmeztetnek, hogy árt a férfiak közötti bajtársiasságnak, ha nők is vannak egy egység soraiban, pláne, ha szerelmi, illetve szexuális kapcsolat is kialakul egyesek között. Ezt az ellenvetést azonban sokáig nem vették figyelembe. Azonban minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a nők jelenléte a harcoló egységekben veszélyt jelent nem csak a saját, hanem a bajtársaik életére és épségére is.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nők kevésbé lennének értékesek – vagy kevésbé lennének jó hazafiak, elkötelezettek, bátrak, stb. – mint a férfiak, csak annyit, hogy biológiai adottságaiknál fogva kevésbé valók katonának, jegyzi meg a kutatás ismertető egyik tanulmány. A női szervezet erősségei másban nyilvánulnak meg, például a várandósság ideje alatt vagy az utódgondozásban. Sőt, a nők várható élettartama az egész világon mindenhol magasabb, mint a férfiaké – ebben is ők az „erősebbek”. Nem tudomást venni a két nem biológiai felépítéséből fakadó különbözőségről viszont emberek sokaságának életét teszi kockára. Úgy a harctéren, mint a szülőszobában.

Neo

Fotók: Israel Defense Forces via Foter.com / CC BY-NC

Program Executive Office Soldier via Foter.com / CC BY

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk