Így segít a klasszikus irodalom a felnőtté válásban!

Nagyon fontos hatással van a gyerekekre a klasszikus irodalom! Ma, amikor sokan bírálják ezeket a műveket, álljunk meg, és gondolkodjunk el azon is, milyen óriási jelentőséggel bírnak!

A férfiak különleges felelősségéről már korábban írtunk – arról, miért fontos, hogy értékes férfimintát nyújtsanak mind a fiúknak, mind pedig a lányoknak. Az otthon lévő és máshol – pl. tanintézetekben pedagógusoktól, sportfoglalkozásokon edzőktől stb. – kapott mintát önállóan olvasással egészítik ki, a könyvekbeli karakterekével. „Tudnunk kell, hogy 12-13 éves korukig tart az az időszak, amikor érdeklik őket a felnőttek. Ebben a periódusban képzelik el, milyenek szeretnének lenni ők maguk is felnőttként!” – hívja fel a figyelmet Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója, majd hozzáteszi: „Ebben az időszakban kellene klasszikus irodalmat olvasni méghozzá két okból kifolyólag!” Az első: olyan karakterekkel találkoznak, akikkel a való életbenösszetett emberi tulajdonságokkal bíró szereplőkkel. A most divatos gyermekirodalomban nincsenek ilyen karakterek!

Hallgasd meg az előadásrészletet, és nézd meg a többit is:

A második ok, amiért érdemes klasszikus irodalmat olvasni, az a képalkotás kialakítása. Azt halljuk a gyerekeinktől, hogy a leíró részek hosszúak és unalmasak. A médiából szűrődik be a fiatalokhoz a klasszikus irodalom negatív bírálata. Pedig a leíró részek nagyon fontosak a gyerekek képalkotásának kialakításában. Képzelőerőre tesznek szert. Tehát bármit el tudnak majd képzelni, képet alkotni. Arról is, milyen felnőttek akarnak lenni, a fiúk milyen férfiak, a lányok milyen nők. Ezáltal jobban meg tudják majd tartani a családjukat is, hiszen élni fog a fejükben egy határozott kép a családról; a vállalkozásukat is képesek lesznek jobban vezetni, a „víziójukat” valóra váltani. Azonban ha a fiatalok készen kapják meg a képeket – pl. filmeken keresztül –, nem alakul ki bennük a képalkotási képességük! Amennyiben a 6–12 év közötti gyerekek figyelmét – amikor még érdeklik őket a „nagyok” – nem tudjuk ráirányítani arra, milyen felnőttekké váljanak, utána már késő lesz, elveszítjük ezt a lehetőséget.

L. N.

Fotó: dbambic on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk