Hogy leszel a feleségem?

A férfiak túlnyomó többségének az életében nincs (nem lenne) nagyobb döntés annál, mint amikor megkéri az imádott nő kezét. Ma már azonban nem mindegy, hogy hogyan teszi ezt: furfangosnak, szellemesnek, de legfőképpen romantikusnak kell lennie – vagy legalábbis ezt akarják vele elhitetni olyanok, akiknek ehhez valamilyen érdekük fűződik. Nekünk erről viszont az jutott eszünkbe, hogy amikor kiürülőben a tartalom, akkor válik egyre fontosabbá a forma.

Egy kutatásban fiatal párokat kérdeztek meg arról, hogy szerintük mi kell a hosszú, boldog házassághoz. Sok mindent mondtak, de a legnépszerűbbnek a következő két válasz viszonyult: romantika és szerencse.

Ez utóbbi ugyebár befolyásolhatatlan: vagy van valakinek szerencséje, vagy nincs, az előbbi, a romantika érdekében viszont nagyon is sokat lehet tenni. Például már a lánykérésnél. Amerikából importált ötlet, de már nálunk is egyre több üzleti vállalkozás szakosodik arra, hogy felejthetetlenné tegye ezt a pillanatot. Az egyik ilyen cég például azzal az állítással hirdeti magát, hogy a „Nők 73% csalódott, hogy milyen fantáziátlanul kérte meg a párja a kezét…” És hát melyik férfi szeretné, ha a választottja csalódott lenne ezen a jeles alkalmon? Akinek fantáziája nincs, de pénze van, az több lehetőség közül is választhat: lehet leánykérni óriásplakáton, cápák között úszkálva, ejtőernyős tandemugrás során, tűzoltási szituációban, helikopteres városnézés közben, séta közben a parkban tűzijátékkal és zenekarral kísérve (és még csak nem is ez a legdrágább!), és még sok más vicces szellemes vagy romantikus módon. Az ilyen extra leánykérésekről készült videók már önálló műfajt alkotnak, rengeteg van fent belőlük például a YouTube-on, mondjuk itt vagy itt. És biztosan van közöttük számtalan, amelyik őszinte, amelyik nem a magamutogatásról, hanem valóban a szeretetről és nagyrabecsülésről szól

És mégis, én nagyobbra értékelem azt az ideges, ügyetlen, esetlen fiút/férfit, aki alaposan megfontolta magában a döntését és jövőbeni sorsának alakulását egy férfias gesztussal szíve választottjának a kezébe adja. Az érzelem őszinte, a kérdés valódi, az ügy nem lefutott, mert járhat így is.

Itt is, mint minden más dolognál, amikor kezd eltűnni a tartalom, akkor válik egyre fontosabbá a forma. Ugyanezt láthatjuk a házasságok esetében is. Ma már ott tartunk, hogy az esküvő szinte fontosabb, mint a házasság. Hiszen úgyis elválunk. Hihetetlen összegeket költenek az esküvőre, amin mindennek tökéletesnek kell lennie, mert ha nem az, akkor inkább ne is legyen. Hogy ez a jóban-rosszban tartó közös élet kezdete az valahogy elsikkad. És ez a fogyasztói szemlélet egyre jobban átjár mindent. Már a templomi esküvő sem jelent védelmet, mert a templom is csak díszlet. Egy felmérés szerint csak egy kicsivel jobbak a templomban kötött esküvők válási statisztikái (46%), a nem templomi esküvőkénél (50%). Az igaz vízválasztót nem a hely, hanem a lelkület jelenti. Azoknak a házaspároknak a körében ugyanis, akik tudnak együtt, egymásért imádkozni, a válások aránya 2% alatt marad. Hogy milyen volt náluk a leánykérés és a lagzi? Nem hiszem, hogy ez lenne a leglényegesebb kérdés. (Még az is lehet, hogy minden YouTube leánykérésnél romantikusabb.

Cikkajánló: A házasság a gazdasági felemelkedést biztosító legfontosabb kiváltság?
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

És hogy keretbe foglaljuk az írást, hivatkozunk egyet ugyanarra a kutatásra, amire a cikk legelején, csak most a másik oldalról. Hosszú, boldog házasságban egy életet leélt embereket kérdeztek meg, hogy szerintük mi kellett ahhoz, hogy ez így sikerüljön. A két kiemelkedő válasz a következő volt: az egymás iránti elköteleződés és a közös tevékenység.

Neo

Fotók: CincinnatiPhoto / Foter.com / CC BY-NC-SA ARHiggins / Foter.com / CC BY-ND

Küldés
Hozzászólások (3)
 • ...

  Aniko87

  2016. január 02 06:17
  Nos, örülök a cikknek, és nőként szólnék hozzá. Egyszerűen rosszul vagyok az internetet elárasztó giccsparádétól, ami a lánykérés körül kialakult. Gyakorlatilag ma ha már nem egy futballstadion, vagy reptér előtt kéred meg a barátnőd kezét, nem is kérted meg igazán. Sosem voltam ennek a rajongója, de az elmúlt években olyan mértéket öltött ez a cirkusz, hogy ma már nem tudok úgy ránézni a facebook üzenőfalamra, hogy ne lenne kint a kötelező mindenki által likeolt és megosztott újabb "amazing proposal" video. Egyrészt szerintem amellett hogy az intimitás minimális szinten sincs jelen egy ilyen esetben, kicsit etikátlan is, mert egy több száz vagy ezres tömeg előtt nem igen mer mondani a másik nemet, vagy "bizonytalan vagyok még várni szeretbék ezzel" választ. Másrészt, ez soha nem a másiknak szól, hanem olcsó kiárusítása életük egy legintimebb pillanatának. Nem elég, hogy tömeg előtt teszik, és parádézva,még le is lekamerázzák, aztán feltöltik az internetre, és ott terjesztik. Aztán nézik, mennyi lájkot kap. Gyerekes szenzációhajszolás, arról nem beszélve, hogy egyre nehezebb nekik mit kitalálni, hiszen mindenki valami újat, még nagyobbat, még hangosabbat, még feltünőbbet akar, tehát szinte már az egész arról szól, hogyan lehet másokat ebben túllicitálni. Az, hogy az esküvők milyen giccsesek lettek mostanság a lánykérésekhez hasonlóan, abba már bele se menjünk. Őszintén szólva, én még azt sem mondanám, nem vagyok romantikus, de ez nem romantika. Ez csak egy ízléstelen lájkvadász verseny.
 • ...

  Major Virág

  2016. október 14 21:01
  A nagy csinnadratta sok esetben zsarolás is, különösen akkor, ha a férfi már ismeri eléggé a választottját ahhoz, hogy tudja, mivel lehet sarokba szorítani. És az nagyon sok esetben működik, hogy "lásd, mennyit szerveztem, mennyit költöttem, hányan figyelnek, itt csak az igen az elfogadható válasz". Ez akkor sem korrekt, ha a nő egyébként is igent mondott volna.
 • ...

  Ildy0310

  2018. február 07 11:10
  Ha nincs jó alapja a házasságunknak, mert nem ismerjük a tiszta forrását, akkor az csak olyan lesz mint a reggeli felhő, korán múló harmat, bármilyen parádéval köttetik is meg.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk