Hízik a világ

Ma már globális szinten nagyobb probléma az elhízás, mint az alultápláltság. Persze nem mindenhol egyforma mértékben. A nyugati társadalmak ebben (is) viszik a prímet. Ha azonban komolyan vennénk az olyan ma nem divatos, klasszikus erényeket, mint önuralom, mértékletesség és cselekvőképesség, a probléma egy csapásra megszűnne létezni.

A testtömeg-index (BMI – Body Mass Index, a testsúly és a testmagasság arányában kerül kiszámításra, pl. itt) nem feltétlenül jelenti ugyanazt minden egyes ember esetében, mégis például Bruce Neal, az ausztráliai University of Sydney orvosprofesszora szerint „igen kiváló mérőszám” az átlagnépesség egészségi állapotának jellemzésére. A neves brit orvosi szaklap, a The Lancet nemrég közétett meta kutatása (sok más kutatás eredményeit összegző felmérés) évtizedekre visszamenőleg követi nyomon a világ populációja testtömeg-indexének változását. Az összesen 1698 kutatás során, 186 ország és 19,2 millió ember bevonásával megszerzett adatok alapján kiderül, hogy az elhízás ma sokkal nagyobb globális egészségügyi probléma, mint az alultápláltság. Az 1975 óta eltelt négy évtizedben a világon meghatszorozódott (!) az elhízott (BMI érték magasabb mint 30) emberek száma – 105 millióról 641 millióra nőtt, ami jóval meghaladja a Föld népességnövekedésének arányát. Mindeközben az alultápláltak aránya 35%-kal csökkent. Ma a világ lakosságának 13%-a túlsúlyos  és csak 9%-a alultáplált. Ha jelenlegi tendencia megmarad, 2025-re a világ népességének 20%-a lesz elhízott, ami óriási terhet fog jelenteni az egészségügy számára számos országban. Ez persze a világátlag, amit ha az egyes országok lebontva nézünk, óriási különbségek mutatkoznak. Talán meglepő módon Mikronézia és Polinézia lakói rendelkeznek a legmagasabb testtömeg-indexszel, de a nyugati társadalmak többsége – köztük Magyarország – nincsenek sokkal lemaradva mögöttük. A legalacsonyabb testtömeg-indexe Kelet-Timor, Etiópia és Eritrea lakóinak van.

Cikkajánlók: Így csökkentheted a felére a prosztatarák kialakulásának veszélyét 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Könnyű lenne a nyugati világ elhízását az élelmiszeriparra fogni, ami tagadhatatlanul egyre egészségtelenebb és mesterségesebb ételekkel igyekszik betömni a fogyasztók száját. De hízni csak attól lehet, amit megeszik az ember, az önuralom, a személyes felelősség kérdése a legtöbb elhízott ember esetében megkerülhetetlen. Ugyanez a helyzet a mozgással. Tulajdonképpen bármennyit ehetne az ember, ha azt le is mozogja. A férfinak eleve lételeme lenne a mozgás, a cselekvés, ehelyett ma arra kárhoztatjuk magunkat, hogy a munkahelyünk után otthon is csak ülünk egy képernyő előtt. A fogyasztói társadalom, az elpuhultság és a mozgáshiány – nos, ezek megteszik a hatásukat.

Neo

Fotók: vriad_lee via Foter.com / CC BY-NC-SA OneEighteen via Foter.com / CC BY-NC

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk