Hát én immár kit válasszak? Párkeresés a 21. században – Bevezető gondolatok egy induló cikksorozathoz

Nagy örömmel és hálával tölt el mindaz, hogy az apahiányos társadalom témában írt cikksorozatom után most egy újabb sorozatom indul el a Férfiak Klubján. Ez az új terület pedig nem lesz más, mint a párkeresés és a párkapcsolatok világa.

Lehet, hogy most rögtön fel is merül a kedves olvasóban a kérdés, miért pont ez lesz a cikksorozat témája és miért pont most? Egyrészről azért, mert azt tapasztalom mind a szűkebb mind a tágabb baráti és ismerősi körömben, mind pedig társadalmi szinten is, hogy a párkeresés mára nagyon sokunkat érintő kihívás lett. Nem könnyű megtalálni a társunkat kortól, műveltségtől függetlenül. Megtalálni azt a személyt, aki a TÁRSUNK lehet, és akinek mi is majdan TÁRSAI lehetünk. Ez egy olyan gondolat, melyről sokszor és sokat beszélünk, de talán nem eleget. Nincs még meg erre az a fórum, amelyben a témáról nyíltan beszélhetnénk. Társra vágyunk, keressük – ahogyan én is teszem – azt, aki mellett lehorgonyozhatunk, de valahogyan mégsem találjuk. Másrészről pedig azért is ez a téma, mert szeretném csokorba szedni és megosztani mindazokat a gondolatokat, érzéseket és külső-belső önismereti megtapasztalásokat is, amelyekkel én is találkoztam és találkozom a mai napig párkereső utamon. Teszem mindezt annak reményében, hogy soraim gondolatébresztők lehetnek számotokra, és talán segíthetnek jobban megérteni a saját gondolataitokat és könnyebben eligazodni saját párkeresési világotokban, utatokon.

Biztos lesznek többen is olyanok, akik a korábbi, Apahiányos társadalom című cikksorozatomat nem olvasták, ezért pár gondolatot szeretnék megosztani magamról. 36 éves leszek idén nyáron, alapvégzettségem közgazdász. Mellette mentálhigiénés szakember vagyok, gyászkísérő, 2019 nyara óta veszteségfeldolgozó csoportokat vezetek online és offline platformokon, 2019 szeptemberéből képzésben lévő családterapeuta is vagyok. Nagyon szeretek emberekkel foglalkozni, meghallgatni őket, beszélgetni, írni és rádiózni. Több hosszabb, tartós kapcsolaton és rövidebb ismerkedéseken is túl vagyok, több évet töltöttem el önismereti folyamatokban, ezekből is sokat tanulva önmagamról és a kapcsolatokról egyaránt.

De milyen témákról is olvashatunk majd a sorozatban? Az egyes írások alkalmával szeretném górcső alá venni, hogy miként is indulhatunk el a párkeresés útján, ha ezt szeretnénk. Először is megnézzük, a teljesség igénye nélkül, hogy milyen lehetőségek közül választhatunk. Ennek mentén betekintünk egy kicsit az online és offline ismerkedések világába, azok platformjaiba, és megnézzük, miben is hasonlítanak vagy különböznek egymástól ezek a társkeresési lehetőségek.

Szeretnék egy kicsit foglalkozni majd azokkal a kérdéskörökkel is, vajon mi húzódhat meg párkeresési motivációink hátterében, és vajon mi alapján is történik a párválasztásunk. Melyek azok a fontos szempontok, amelyek akár tudati akár tudatalatti működésünk révén, de mindenképpen meghatározók lehetnek számunkra abban, hogy milyen párt „választunk” magunknak?

Sokunkban nehéz érzéseket szülhet az, ha már egy ideje sikertelenül keressük a társunkat. Ez felvetheti azt az újabb kérdésünket, hogy vajon létezik-e Ő, akit keresünk, vagy csak egy képzeletbeli délibábot kergetünk a fantáziánk világában, akit talán pont ezért is nem lelünk meg a valóságban? Ha ez így lenne, akkor vajon mit kezdhetünk a helyzettel? Többek között erre is szeretnék majd kitérni egy kicsit a cikkek során. Minthogy arra is, hogy vajon befolyásolja-e, és ha igen, milyen mértékben az önértékelésünk, a saját magunkról kialakított képünk, a származási családunk értékrendje, modellje, szokásai, azt, hogy mennyire vagyunk „sikeresek” a társkeresésben és azt, hogy miként is működnek a párkapcsolataink valójában?

Egy izgalmas, közös utazásra és együtt gondolkodásra hívlak benneteket a párkeresés és a párkapcsolatok világába. Úgy gondolom, hogy a sorozat cikkei nem csak a párkeresőknek tartogatnak érdekes és értékes gondolatokat, hanem azoknak is, akik már kapcsolatban élnek.

Ahogy fentebb is írtam, ennek a sorozatnak az az egyik legfőbb célja, hogy elgondolkodtasson, és emellett lehetőséget és egy újfajta fórumot teremtsen közös ismerkedésekre és az együttes kommunikációra. Viszont mindez nélkületek, Olvasók nélkül nem valósulhat meg. Számítunk rátok, a gondolataitokra és visszajelzéseitekre. Az egyes részek heti rendszerességgel fognak megjelenni, az első részt már jövő héten olvashatjátok is. Várunk Benneteket sok szeretettel!


Nagy Zsolt 35 éves
, közgazdász, mentálhigiénés szakember, gyászkísérő és képzésben lévő családterapeuta. Önkéntes rádiós műsorvezető és cikkeket ír függőség, család és párkeresés témában. Korábbi, 19 részes cikksorozata az Apahiányos társadalom rovatban jelent meg a Férfiak Klubja hasábjain. Aki szeretné felvenni vele a kapcsolatot, szakmai Facebook oldalán keresztül elérheti: A lélek egészsége.
Mottója: „Észrevenni, megérteni, elfogadni, meghallgatni és szeretettel kísérni."

Fotó: aliceabc0 képe a Pixabay -en. 

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk