Ha üres az apa helye a családi asztalnál… – Apahiányos társadalom 13.

Cikksorozatunkban az apa nélkül felnőtt fiatal férfiak és nők nehézségeire, megpróbáltatásaira fordítjuk a figyelmünket, melyben Nagy Zsolt közgazdász, mentálhigiénés szakember van segítségünkre mélyen megélt, személyes tapasztalatainak megosztásán keresztül. Tizenharmadik rész.

Apa, anya, gyermek, nagyszülők és távolabbi rokonok. Emberek közössége, akik rokonsági viszonyban kapcsolódnak egymáshoz. Egy olyan rendszerben, amelyben az egyes családtagoknak megvan a saját maguk feladata, és amelyben a reakcióik és cselekedeteik hatással vannak a többiekre. Hogy csak egy egyszerű példát nézzünk: anyuka is mennyivel jobb kedvű, ha apuka rámosolyog a reggelinél, és egy-két kedves szót szól hozzá, így anyuka is türelmesebb lesz a gyerekkel. Egy család, melyben a jó minta pozitív értéket teremt.

De sajnos nem csak ilyen működésű családokra találhatunk példát. Egyáltalán nem ritka, hogy a kezdeti hatalmas szerelem viszonylag rövid idő elteltével gyűlöletáradatba és sárdobálásba csap át. Amikor egy addig erősnek tűnő egység darabjaira hullik szét. Sokszor mindez már akkor történik, amikor a családba már megérkezett a gyermek is. De miért pont ekkor? Egyrészt mert sajnos sokan a gyermekvállalástól várják a kapcsolati problémájuk megoldódását. Ez az a pont, amikorra minden cérna elszakad, és minden hirtelen kezelhetetlenül sok lesz. Sokan úgy gondolják, majd a gyerek érkezése varázsütésszerűen megoldja az addigi kapcsolati problémákat, és minden, ami eddig nehézség volt, az az egyik percről a másikra eltűnik. De a szíve mélyén valójában mindenki tudja, érzi, hogy ez csak illúzió, és nem így lesz. Egy gyerek születése rendkívül sok lemondással jár a család életében, és sok esetben a férfi nem tudja elfogadni és feldolgozni, hogy az anya életében a gyermek lesz az első. Pedig ideális esetben ez nem azt jelenti, hogy a férfi kevesebb szeretet kap a nőtől. Csak a helyzet és a szerepek változnak meg részben.

Függetlenül attól, milyen nehézség miatt válik szét egy pár útja, a válás mindig is nehéz és fájdalmas teherként fog nehezedni a gyermekre. Aki csak azt veszi észre, hogy az eddigi közös családi étkezésekről hiányzik apa. Hogy ami eddig így volt, az mostantól máshogyan lesz.

Vannak természetesen olyan szülőpárok, akik a válásukból, a megromlott viszonyukból próbálnak minél kevesebbet éreztetni a gyerekkel. Hogy minél kevésbé sérüljön a gyermek lelke a kialakult helyzet miatt. Sajnos azonban a fordítottja ennek sokkal gyakoribb. Sok esetben a válással a gyermek egyszerűen a szülei küzdelmének tárgyává és harcainak áldozatává válik. Rosszabb esetben elkezdődik a gyermeknek a másik szülő ellen való hangolása.

Az apa valamilyen szintű vagy akár teljes mértékű hiánya teherként nehezedik a gyermekre. A helyzeten némiképpen tud segíteni az, hogyha az édesanyának újra lesz párja és így a kisgyermeknek nevelőapja. 

Nekem ez kimaradt az életemből. Szüleim válását követően nem lett édesanyámnak újabb kapcsolata, így nekem sem lett nevelőapám. Pedig sokszor úgy gondolom, milyen jó is lett volna. Hiányzott az életemből egy apa vagy egy pótapa. Hiányzott, hogy valaki megtanítson focizni, barkácsolni. Hogy legyen valaki, akire példaként tudok tekinteni, akitől tanulhatok az életről. Hiányoztak az apa-fiú beszélgetések és a férfijelenlét a családban. Hiányzott az apa, aki határt és kereteket szab, biztonságra tanít, irányt mutat és biztat. 

Egy válás mindig átrendezi a családi szerepeket és a családtagok feladatait is. Édesanyám azáltal, hogy egyedül nevelt és nem lett újabb párkapcsolata, valahol megpróbált az anyám és az apám is lenni egyben, ami lehetetlen vállalkozás, hiszen egy nő hiába is szeretné pótolni az apát, nem tudja. Nem tudja megadni azokat a dolgokat egy gyereknek, amit csak egy apa tud, hiába is akarja. Mindez a teher természetesen a mi kapcsolatunkra is rányomta a bélyegét és erős megfelelési kényszert alakított ki édesanyámnál. Tudom, hogy ő szeretett volna mindenért kárpótolni engem, amit az élet a csonka családunkon keresztül nem tudott nekem megadni. De nem az ő hibája volt, hogy nem tudott mindent megadni, hiszen ő erején felül mindent megtett értem.

Az apa hiánya számos családban a keretek és határok eltűnését is jelenti. Önkéntes munkáim során sok időt töltöttem drogos fiatalok között, sokat beszélgettem velük és a droghasználatból felépült egykori függőkkel a drogkarrierjükről, a függőségükhöz vezető útjukról. Szinte mindegyikük életében közös pont volt, hogy szüleik elváltak még akkor, amikor gyerekek voltak. Az apa, illetve a biztonságos férfiminta hiánya miatt rossz társaságba keveredtek. Elmesélték, mennyire hiányzott az életükből a férfiminta és a férfipéldakép. Tartozni akartak valahova és valakikhez, szeretetre vágytak, ami pótolni tudta volna azt az űrt, amit valójában a családnak kellett volna betöltenie. 

De az apahiány nemcsak a fiúknak jelent nehézséget, ugyanúgy nehéz indulást adhat az életben az apa nélkül felnövő lányoknak is. Hiszen egy kislány életében az apa az első férfi. Az első olyan férfi, akibe a kislány pár éves korában beleszeret, majd rájön, hogy apa anyához tartozik, így apa nem lehet az övé. Viszont tényleg az apa az első, aki férfiként megerősítő visszajelzéseket adhat lányának a viselkedéséről, szépségéről, amivel aztán a felnövekvő kislány útnak indulhat. És ha ez elmarad egy kislány életében, az sok nehézséget jelenthet a további úton, hiszen gyermekkori visszajelzések hiányában sérül a későbbi, nőiességével kapcsolatos értékrendje. Ha ez kimarad, akkor ezt a nők felnőtt korukban szeretnék begyűjteni, és például idősebb férfiakkal kerülhetnek párkapcsolatba. Természetesen nem szeretném megkérdőjelezni a szerelem erejét, de óhatatlanul felmerül bennem ilyenkor a kérdés, hogy az ilyen nő a férfit vagy az apát látja abban az adott emberben. Vajon kit és mit keres abban a kapcsolatban? Valójában mire vágyik pontosan?

Mindezeken a példákon keresztül csak annyit szerettem volna szemléltetni, mennyire fontos a férfi és az apa jelenléte a családban. Hogy a hiánya a rendszer minden egyes tagjának életében – természetesen magának az elvált férfinak az életében is – kifejti és érezteti a hatását. Tisztában vagyok azzal is, hogy vannak olyan helyzetek, amikor egy házaspárnak ágytól-asztaltól el kell válniuk. Viszont itt nem érhet véget a dolog.  Kedves férfitársaim! Arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ne feledkezzetek meg a gyermekeitekről! Semmiképpen sem! Hiszen ők aztán tényleg semmit sem tehetnek arról, hogy a házasságotok megromlott a feleségetekkel! Egy gyermek mindig az ilyen helyzetek szenvedő áldozata, amit a szülői csatározások csak tovább rontanak. A harag és a sárdobálás helyett legyetek szerető apák vagy pótapák! Hiszen a gyermekek minden szeretetet megérdemelnek. Legyünk akár vérszerinti apák, akár pótapák.

Nagy Zsolt

A cikksorozat részei:

Ha hiányzik a férfiminta… Egy személyes vallomás – Apahiányos társadalom (bevezető)

Nem tudok kiállni magamért – Apahiányos társadalom 1.

Nem kellek senkinek… – Apahiányos társadalom 2.

Párkapcsolati buktatók. Miért lettem „nyomulós pasas”? – Apahiányos társadalom 3.

Párkapcsolati kudarcok. Hol van a biztonság? – Apahiányos társadalom 4.

Miért félek az apámmal való találkozástól? – Apahiányos társadalom 5.

A levél, amire 28 évet vártam – Apahiányos társadalom 6.

Megküzdés az újtól és ismeretlentől való félelemmel. Az első telefonbeszélgetés és találkozás az apámmal – Apahiányos társadalom 7.

Empátia és kitartás, mint a változás legfontosabb kulcsa – Apahiányos társadalom 8.

Miben rejlik a hosszú párkapcsolatok titka? – Apahiányos társadalom 9.

Párkapcsolatok útvesztőjében: a személyes és online ismerkedés világa – Apahiányos társadalom 10.

A párválasztásaink tudat alatt megbúvó motivációi – Apahiányos társadalom 11.

Párkapcsolati buktatók az apahiány tükrében – Apahiányos társadalom 12.

Ha üres az apa helye a családi asztalnál… – Apahiányos társadalom 13.

A félelem festette árnyékok életünk lapjain – Apahiányos társadalom 14.

Felnőtt szerepbe kényszerült gyerekek – Apahiányos társadalom 15.

Belső utakon: kitörés az áldozatszerepből – Apahiányos társadalom 16.

Csontvázak a szekrényben. Tanuljunk meg beszélni róluk! – Apahiányos társadalom 17.

Ne nyalogasd a sebeid a sötétben, merj kilépni a fényre! – Apahiányos társadalom 18.

Búcsú a sorozattól – Viszlát, kedves Olvasó! – Apahiányos társadalom 19.

Nagy Zsolt közgazdászként végzett és dolgozik, mellette elhivatott segítő mentálhigiénés szakember és gyászcsoportvezető is. Önkéntes munkáiban rádiós műsorvezető, cikkeket ír, előadásokat tart és elterelő csoportot vezet. Facebook oldalán keresztül elérhetitek őt, ha meghallgatásra vágytok vagy szeretnétek ránézni életetek bármilyen kérdéses területére. 
Mottója: „Észrevenni, megérteni, elfogadni és szeretettel kísérni.”

Fotók: Tadeusz Lakota on Unsplash

TheVirtualDenise on Pixabay.com

People photo created by senivpetro - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk