Ha élni akarsz, szabj határt!

Állandóan halljuk, hogy a Férfi lét agresszív, sarkos, hideg, másmilyennek kellene lenni. Olyan mértékig kezdett ehhez alkalmazkodni a férfitársadalom, hogy lassan terepszínűvé sápadnak a férfiak otthonaikban és máshol is. Ezzel együtt meg szólítanak, hogy „Hol vagytok Férfiak?”

Egy Férfi nem hátrálhat ki sem a saját, sem a szerettei életéből. Családban, baráti körben, munkahelyen kompromisszumokat hozhat, alkuképes maradhat, de valahol meg kell állnia, le kell cövekelnie (ahogy régen mondták). Azt kell tudnia mondani, hogy eddig volt és tovább nincs. Szépen halkan, konokul. És lépnie kell. A Célja felé!

Azzal, hogy határt szabunk a saját méreteinket és egyben a másik fél határait is jelezzük félreérthetetlenül! Megvédjük, megmutatjuk a határainkat és egyben határt szabunk másoknak is. Mi. Rögzítjük az együttműködés általunk is elfogadható minimumát, ezzel is kormányozzuk azt a rendszert, aminek oszlopai vagyunk! Jelenlétünknek ezzel értéket adunk, így épülünk bele a művünkbe. Bármilyen furcsa is, csak ettől lesz értelme velünk együtt tenni valamit, nem attól, hogy mindenben bólogatunk… Ha kihátrálunk, kimaradunk a műből!

És igen. Ha határt húzol, azt állandóan kóstolgatni, támadni fogják. Ha valamit konkrétan megjelenítesz, az rögtön céltáblává válik. Nőtársaink, gyermekeink, kollégáink, barátaink fognak jajveszékelve kiáltani, hogy túl szűk, túl magas, túl kemény, túl ferde, túl egyenes… Minden akció kiváltja a reakciót. De az akció mi magunk vagyunk és csakis az akció vagyunk. Döntést kell hoznunk és azzal ki kell állnunk abban a környezetben, amit építeni szeretnénk! Ez által létezünk a világban. Nulla akció semmi embert jelent. Puha akció, pihe pasi... Nehéz? Kérdés, hogy élni akarsz-e?

A cikk még nem ért véget, felhívásunk után folytatódik: Várunk Bedő Imre Férfiak Klubja alapító, bestselleríró őszi előadásaira. Kattints a képre a részletekért. Erős közösség. Új felismerések. Egy értékrend.

A Férfias határok megszabásának a szeretet a motorja, az építő szándék vezérli, az alázat adja a keménységét, a nyugalom adja a ritmusát. Csakis konkrét cél érdekében lehetünk Férfiasan kemények, nem csak úgy vaktában kell erősködni. Családban, baráti körben, munkahelyen, vagy vadidegenek közösségben is figyelni kell nyitottan, néha egyeztetni, változtatni kell, de alapvetően tartani érdemes a határokat. Ez nyújt viszonyítási alapot mindenkinek és ez biztosít nyugodt fejlődési környezetet, amihez könnyű alkalmazkodni. Egyrészt mert konkrétan valaki vette a bátorságot(!!!) és egyértelművé tette ezeket, másrészt mert ezek nem változnak hektikusan a fáradtság, a hangulat, az idegállapot függvényében. Ezt tudja nyújtani egy Férfi, aki nem rinyál és nem veri földhöz magát, nem félti és pihenteti magát állandóan, hanem teszi a dolgát.

És igen: ezt folyamatosan bírni kell. Tűrni kell, hogy ha Te biztosítod a keretet, akkor azt mindenki feszegetni fogja. Tudnod kell, hogy mikor kell engedni, és tudnod kell, hogy ezzel a felelősséggel Te személyesen(!) befolyásolod azt, hogy jó vagy rossz irányba megy az egész rendszer, aminek pillére vagy. Ez a Férfiasság velejárója. Ha mindenre bólogatsz, mindent feladsz, mindenbe beleegyezel, semmiről nincs véleményed, akkor nem lesz rád szükség. Ha meg nem bólogatsz, kiállsz a véleményed mellett, határt szabsz, akkor vitatkozni fognak veled. ILYEN AZ ÉLET!

Egy biztos: ha kihátrálsz, kiszorulsz, kipusztulsz az életedből. Nem lesz értelme Veled együtt tenni és számodra sem marad hely, hiszen semmilyen részedet nem tudtad elfogadtatni, megkerülhetetlenné tenni. Ha élni akarsz, konfrontálódsz. Kompromisszumkészen, halkan, alázatosan, szeretettel. Keményen.

Férfiak! Csak azzal tudjuk építeni a világot, amit fejlesztünk, megvédünk magunkból. Amiből nem engedünk, és amit odateszünk!

A mérték az érték, de a szabály az szabály.

Bedő Imre Férfiak Klubja-alapító,
Férfienergia és A megbízható férfi című bestsellerek írója


Cikkajánló: 
A tévedés jó és hasznos. Tévedj nyugodtan és sokat – ez a fejlődés záloga! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotók: normalityrelief / Foter / CC BY-SA
AstridWestvang / Foter / CC BY-NC-ND

Küldés
Hozzászólások (2)
 • ...

  Dale Cooper

  2015. június 25 22:28
  Hasznos sorok midazoknak, akik nem értik a határok, a keretek fontosságát, vagy nem figyelnek rá eléggé. Mint egy szobrász, aki meglátja egy tömbben a benne rejlő műalkotást, és a két kezével kibontja, úgy áradnak e sorok!
 • ...

  Ildy0310

  2015. július 12 09:32
  Nagyon jó bejegyzés, mely szükséges az életünk megértéséhez. Mai ember kerüli a számára kellemetlen dolgokat, csak azokat akarja megélni, ami neki kellemes. De ez illúzió. Érdemes a valóságot megélni, hisz az ember csak akkor él igazán, ha a valóságot éli ...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk