18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Mikor születtél?

Forradalmi terror

Mára már egyre tisztább képünk van arról, hogy mekkora kárt okozott a szexuális forradalom a férfi-nő viszonyban, a családban, az emberi méltósághoz kapcsolódó kérdésekben, az egész társadalom szövetében. Azonban távolról sincs vége…

A minap fogorvosnál jártam. Az ilyen helyeken, hogy eltereljék az emberek gondolatait a várható kellemetlenségekről, illetve hogy legyen mivel elfoglalnia magát a páciensnek, színes magazinokat szoktak kitenni. Így akadt a kezembe az Elle magazin egyik 2013-as lapszáma. Több olyan cikket is találtam benne, amelyik akár nálunk is megjelenhetett volna a Férfiak Klubja honlapján. Egy bizonyos L. J. által jegyzett írás különösen megfogott. A cikk a manapság divatos „új” szexuális és párkapcsolati formákat – valójában semmi új nincs bennük, legfeljebb az elnevezésük – taglalja bölcs megfontoltsággal, kellő empátiával, széles látókörűen. A cikk a következőképpen ért véget: „DE! A trendelőrejelzők kutatásai azt bizonyítják, hogy hiába van a szürkének ötven árnyalata, hiába létezhet barátság fiú és lány között fergeteges szexszel, hiába élhetünk együtt akár több férfival, nagy valószínűséggel lelkünk mélyén akkor is családra, biztonságra és gyerekre vágyunk. Annak minden előnyével és hátrányával.” Ez a szöveg mindössze hat évvel ezelőtt a progresszív Elle magazinban jelent meg. Ma nem hogy az Elle-ben, de egy magát kevésbé progresszívnek valló magazinban sem jelenhetne meg ilyen szöveg anélkül, hogy a „társadalom-átalakítók” és „érzékenyítők” ne vádolnák meg azonnal maradisággal, kirekesztéssel, fundamentalizmussal. Ilyen rövid idő alatt ennyire megváltoztak volna a vágyaink? Szó sincs róla, az emberi vágyak ugyanazok ma is, és ugyanazok maradnak mindörökre.

Beléptünk a forradalmi terror időszakába.

Talán sokak előtt ismertek a fejlett világban 1968-ban lezajlott nagy társadalmi változások, amelyet úgy is szokás emlegetni, hogy „szexuális forradalom”. Mára már egyre tisztább képünk van arról, hogy mekkora kárt okozott a szexuális forradalom a férfi-nő viszonyban, a családban, az emberi méltósághoz kapcsolódó kérdésekben, az egész társadalom szövetében. Azonban távolról sincs vége, sőt úgy tűnik, hogy a „forradalmi terror” időszaka, ami minden forradalom velejárója, most jött el. Az ember csak kapkodja a fejét, amikor egyre-másra azt hallja, hogy a globális nagyvállalatok miként állnak „irányba”, és állítják rá a marketinggépezetüket a szexuális forradalom ideológiájának terjesztésére.  A szexuális forradalom gépezete pedig ilyen támogatás mellett gőzhenger módjára halad előre, és tulajdonképpen mérlegelés nélkül egyenjogúsít minden olyan szexuális viselkedést, ami ezt megelőzően tabunak számított. Ami tegnap még lehetetlennek tűnt, az mára már velünk élő valóság, és ami most tűnik elképzelhetetlennek, az holnapra a mindennapok része lesz, lehet. Mindig újabb és újabb marginális csoportok kerülnek előtérbe, amelyek társadalmi elismertségükért, hátrányos megkülönböztetésük ellen küzdenek, hiszen csak szabadon szeretnének élni és szeretni, amit a több ezer éves hagyományok, a maradi közfelfogás és az olyan konzervatív szervezetek akadályoznak meg, mint az egyházak.

Cikkajánló: Lehet-e egynél többet szeretni?

A jó hír az, hogy a forradalmi terror nem tarthat örökké, hiszen egyrészt a forradalom „felfalja a gyermekeit”, azaz egy idő után a sajátjai ellen fordul, akik kicsit másképp mernek gondolkodni (lásd, nagy francia forradalom, a nagy októberi szocialista forradalom, a kubai forradalom vagy tulajdonképpen bármelyik forradalom). Másrészt a forradalmi terror teszi nyilvánvalóvá a jó szándékú tömegek előtt is az ideológia brutalitását és hazugságait. A gyors változás a véleményformálók hangvételében a terror beköszöntét jelenti, és noha még sok élet fog tönkremenni, sok fájdalom és szomorúság következik, de én azt jóslom, hogy ez már a végjáték. Látszólag még befelé tartunk a sötétségbe, de ahogy fordul a föld, egy idő után egészen bizonyosan fel fog kelni a nap. Addig is tartsunk össze, mert a sötét éjszakába csak egymás kezét fogva nem veszítjük el az utat.

C. Kovács Gábor

Fotók: Jlbrandt [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk