Fejben férfi – Öt plusz egy tudás, amiről megismerszik

A belső az első, ez határozza meg a kisugárzásunkat, végső soron a megítélésünket. Hat olyan tudást gyűjtöttünk össze, amelyeket magáénak vall és alkalmaz, aki fejben igazán érett, igazán férfi.

1. Tudja, hogy ki ő

Ismeri magát, jóban van magával. Mindegy, hogy kétkezi munkás, könyveket bújó professzor vagy művész, a lényeg, hogy tisztelje önmagát azért, aki/ami.

2. Tudja a hivatását, az érdeklődési körét

Igazán ért valamilyen szakmához, témához, szakterülethez. Nem kell, hogy ezt hangoztassa is, pláne az nem, hogy okoskodjon róla, ám amikor bizonyítania kell, használja a tudását, merjen cselekedni!

Néhány példa:

Aki jól ismeri a történelmet, az széles látókörű, a jelenben is segítségül tudja hívni a múlt működő megoldásait. De azzal is tisztában van, hogy a történelmi ismeretek nem csak arra jók (noha arra is), hogy ugyanazokat a hibákat ne kövessük el még egyszer. Aki a hivatásában erős, az valószínűleg az egzisztenciáját alapozhatja rá. Aki pedig a nők nyelvén ért, az könnyebben kerül közel hozzájuk, és jó esetben tanulni is hajlandó tőlük. Aki mindhárom fronton otthonosan mozog, annak nyert ügye van!

3. Tudja, mikor hibázott

Sőt a kellő pillanatban azt is képes kimondani: „bocsánat”, „ne haragudj”, „sajnálom". Mindenki hibázik, de csak a bizonytalan ember gondolja úgy, hogy a tévedés rossz, mert eleve nem érzi jól magát a bőrében, és ezen egy beismerés csak tovább ront. A hiba felvállalása = magabiztosság.

Lábjegyzet:

A bocsánatkérésnek nem feltétlenül kell szóbelinek lennie. Lehet ez egy ágyba vitt reggeli vagy egy rég vágyott közös program, és máris nem tűnünk elcsépeltnek, mégis kimutatjuk a megbánást.

4. Tudja az íratlan férfiszabályokat

Ezek nemcsak egy párkapcsolatban vagy ismeretlenek felé jelentik a jó modort, az udvariasság, az etikett betartását, hanem férfibarátságban is. Pont úgy tiszteljük velük a másikat, ahogy magunkat.

Példák:

Nem udvarolunk a barátunk lánytestvérének, csak ha igazán komolyan gondoljuk. Nem csábítgatjuk a barátunk ex-párját, kivéve, ha a barát előzetesen áldását adta erre. Használati tárgyakat ellenben készséggel kölcsönadunk egymásnak, ha módunkban áll, és baj esetén rendelkezésre állunk segíteni.

Cikkajánló: Értékgyűjtő kihívás – A belső iránytű projekt 
 További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

5. Tudja, mi az, ami épít

Elengedi az önpusztító gondolatokat, szokásokat, és részben ezzel a hozzáállásával a környezetében élőket sem rombolja, hanem építi. Nem bántó, mert a kifelé megnyilvánuló agresszivitás a gyávaság jele. Az erőszak vagy fenyegetés a hiányzó tekintélyt hivatott pótolni, persze sosem képes rá.

+1. Tudja, mikor mutassa ki az érzelmeit

A férfias keménység nem elfojtást jelent – sokkal inkább a megbízhatóságot, a nehézségek kezelésének képességét. Senki nem fog kevésbé tisztelni, ha romantikus zenét hallgatsz, egy megható filmen elérzékenyülsz, vagy szereted a virágokat. Pláne, ha viszel is a kedvesednek!

Dr. Szász Adrián

Fotó: Layers képe a Pixabay -en.

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk