Egy szívós összeesküvés-elmélet – Ezen nem érdemes veszekedni 1. rész

Alapítónk, Bedő Imre több előadást is szentelt azoknak a káros, modern vírusprogramoknak, amelyek észrevétlenül fertőzik meg az ember gondolkodását, hogy utána már mint „evidenciák” fejtsék ki romboló hatásukat, például férfi és nő évezredes egységének megbontásával.

Tikos férfi-összeesküvés?

Vannak programok, melyeket nehéz észrevenni, mert már annyira beleitták magukat a gondolkodásunkba, míg másokat könnyűnek tűnik hitelteleníteni, annyira nyilvánvalóan hamisak. Ám azt tapasztalhatjuk, hogy a józan ész érvei sokszor megtörnek egy-egy masszív összeesküvés-elmélet páncélzatán. Ilyen például az a hiedelem, miszerint létezik valami titkos férfi-összeesküvés, amelyik azért jött létre, hogy a nőknek ugyanazért a munkáért kevesebb fizetést adjon, illetve üvegplafont húzzon a fejük fölé, hogy ne juthassanak be felsővezetői pozíciókba.

Nos, szeretnénk idejekorán megnyugtatni minden aggodalmaskodót, ilyen férfi-összeesküvés egész egyszerűen nincs. Ha lenne, mi itt a Férfiak Klubjában egészen biztosan tudnánk róla, ezt elhihetik. De nincs, és nem is lenne elképzelhető, mert a férfiak között sokkal nagyobb a versenyszellem annál, hogy egy ilyen összeesküvést össze tudnának hozni. 

Akkor mégis hogyan lehet ennyire kiirthatatlan ez az összeesküvés-elmélet? Ennek igyekszünk utánajárni.

Kezdjük azzal, hogy a férfiak valóban többet keresnek, mint a nők. Erre a tényre igyekeznek felhívni a figyelmet az ún. equal pay day-jel, ami azt mutatja meg, mennyivel kell a nőknek több napot dolgozniuk, hogy ugyanannyit keressenek, mint a férfiak az előző évben. 2018-ban ez a nap április 10-ére esett, azaz ennyit kellett volna a nőknek ráhúzniuk, hogy ugyanannyi pénz üsse a markukat, mint a férfiaknak 2017-ben. Vajon miért keresnek a férfiak többet, mégiscsak lenne valamilyen titkos összeesküvés?

Egyenlő munkáért egyenlő bért!

Nos, kezdjük azzal, hogy megvizsgáljuk, hogyan számolják ki ezt a fizetéskülönbséget. Hát úgy, hogy összeadják, mennyit keresett az összes férfi az adott évben és azt az összeget elosztják a férfiak számával, illetve hogy mennyit keresett az összes nő, ami összeget pedig a nők számával osztják el. És ebből jön ki a különbség, ami az EU tagállamok körében 8% és 21% között van. Belgium, Olaszországban, Luxembourgban, Lengyelországban, Romániában és Szlovéniában például 8%, míg Ausztriában, Csehországban, Németországban, Észtországban és az Egyesült Királyságban 20% fölött van. Az EU átlag 16,2%, Magyarország ez alatt van a maga 14%-os különbségével.

A férfi és női keresetek között a különbség nem csak az EU-ban, hanem a világ minden országában és népénél tetten érhető, univerzális dologról van szó tehát, amivel kapcsolatban csábító lenne egyből rávágni, hogy azért van, mert a férfiak elnyomják a nőket. De ha közelebbről is megvizsgáljuk a dolgot, kiderül, hogy másról van szó. A legtöbb országban végeznek úgynevezett „időmérleg” kutatásokat, amelyben arra kíváncsiak, hogy az emberek nemük illetve lakóhelytípusuk függvényében a napjaik során mivel mennyi időt töltenek. Magyarországon a KSH végez ilyen felméréseket, legutóbb 2010-ben, melynek az adatai itt érhetőek el. Ebből az derül ki, hogy a férfiak napi 52 perccel több kereső-, termelőtevékenységet folytatnak, azaz olyasmit, amiért fizetést kapnak, mint a nők. (Férfiak: 401 perc/nap, Nők: 349 perc/nap). Egy másik táblázatból pedig az olvasható ki, hogy a férfiak „társadalmilag kötött tevékenységre” fordított idejükből 10%-kal többet szentelnek kereső-, termelőtevékenységre, mint a nők. Egyenlő munkáért egyenlő bért – ez az egyik alapelve az Európai Uniónak, ahogy minden normálisan gondolkodó embernek is. Ez alapján, aki többet dolgozik, annak arányos több fizetés is jár: éppen annyival, amennyivel többet dolgozott. Eszerint a Magyarországon férfiak és nők bére között tapasztalható 14% különbségből legalább 10%-ra magyarázatot találtunk. Még mindig fennmarad azonban 4% különbség, ami magyarázatra vár. Talán mégis valami titkos férfiösszeesküvésről lenne szó?

Neo

Fotók: janeb13 on Pixabay.com

geralt on Pixabay.com

mohamed_hassan on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk