Búcsú a sorozattól – Viszlát, kedves Olvasó! – Apahiányos társadalom 19.

Cikksorozatunkban az apa nélkül felnőtt fiatal férfiak és nők nehézségeire, megpróbáltatásaira fordítottuk a figyelmünket az elmúlt 5 hónapban, melyben Nagy Zsolt közgazdász, mentálhigiénés szakember volt a segítségünkre mélyen megélt, személyes tapasztalatainak megosztásain keresztül. Tizenkilencedik, egyben a sorozat befejező része.

Április 18-án elindult egy sorozat a Férfiak Klubjának online felületén az Apahiányos társadalom rovaton belül az írásaimmal. Akkor még nem tudtam, mennyi cikk is lesz pontosan a rovatban, körülbelül tízre terveztünk a főszerkesztővel. Végül ennek pontosan a duplája született meg, hiszen a bevezetővel együtt, ez a mostani a cikksorozat 20. írása.

Ez a közel fél év egy nagyon izgalmas és gyümölcsöző utazás volt, saját magam számára is, de bízom benne, hogy tudtak segíteni Nektek is, kedves Olvasók, a hétről hétre megjelenő írások. Gondolni sem mertem volna az elején, hogy sikerül ennyire mélyen és részletesen elétek tárnom mindazt a sok gondolatot és érzést, ami bennem összegyűlt az évek során amiatt, hogy elvált szülők gyermekeként, apa nélkül nőttem fel. Nem gondoltam volna, elegendő bátorságom lesz ahhoz, hogy a sokszor nagyon mélyen átélt, fájdalmas érzéseimet és gondolataimat szavakba öntve elétek merjem tárni. De úgy érzem, valamiképpen kialakult közöttünk egyfajta bizalom. Most így visszatekintve, úgy látom, sikerült bejárnom azt az utat, amire a bevezetőben vállalkoztam.

Úgy érzem, sikerült részletekbe menően megismertetni az olvasókkal, milyen érzések is kavaroghatnak azokban az emberekben, akiknek valamely szülőjük tartós hiánya mellett kellett felnőniük. A sorozat egyes részeiben kitértünk a nem vagyok elég jó” problémaköre mellett a megfelelési kényszerre, a parentifikációra, vagy éppen a biztonság keresésének kérdéseire is. Emellett saját tapasztalataim tükrében szó esett a párkeresés kérdéseiről, a buktatókról, vagy a boldog párkapcsolat titkairól. Kitértünk arra is, hogy miként léphetünk ki az áldozati szerepéből és a félelmeink világából, valamint azt is részletesebben szemügyre vettük, hogy mit lehet és mit célszerű kezdeni a családi tabukkal, a családi traumákkal és hogyan lehet elkezdeni ezeket feldolgozni

Nagyon nagy hálával és köszönettel tartozom nektek, kedves Olvasók, hiszen ti voltatok azok, akik olvastatok, írtatok és az egyes cikkekkel kapcsolatos érzéseiteket, megéléseiteket sokszor még ismeretlenül is megosztottátok velem. Bizalmatokba fogadtatok, ami rendkívüli módon meghatott. Igazán köszönöm mindezt és bízom benne, hogy a soraimmal – akár a cikkeken, akár az esetleges beszélgetéseinkben keresztül – tudtam egy-egy segítő gondolatot adni nektek. És nem utolsó sorban nagyon nagy köszönettel és hálával tartozom a Férfiak Klubjának is, hogy a sorozat részei hétről hétre megjelenhettek, és hogy hétről hétre többen is dolgoztak annak sikeréért.

Ez a közel fél év alatt magam is nagy utat jártam be és mostanra eljutottam addig a pontig, amikor úgy érzem, kiírtam magamból mindent, ami a témával kapcsolatban bennem volt. Komoly lelki fejlődésen mentem keresztül, sok mindenre magam is most jöttem rá, amikor néha kínzó őszinteséggel kellett szembenéznem magammal, hogy az egyes kérdésekkel kapcsolatban hányadán is állok, mielőtt papírra vetettem volna a gondolataimat. Ennek jutottam most a végére, és azért fejezem be ezt a sorozatot, mert nem szeretném önmagamat ismételni. Emellett az is fontos szempont, hogy az „érintett gyerek” szerepéből, amit eddig magamra vettem, szeretnék most már kilépni és szakemberként átülni egy „másik székbe”, mégpedig a segítő székébe. Egy olyan emberébe, aki már előre tekint, nem hátrafelé néz és a helyzet megoldására törekszik.

Most hát elbúcsúzom, de csak egy kis időre. Ugyanis hamarosan egy új sorozattal térek vissza hozzátok ugyanitt. Ebben az új sorozatban a pártalálás nehézségeiről, a párkapcsolatok kesze-kusza, girbegurba, izgalmas világáról fogok írni, előreláthatólag ugyanígy, heti rendszerességgel szintén nagymértékben támaszkodva a személyes és szakmai tapasztalataimra. Biztos vagyok benne, hogy az új sorozat egyes részei is sok-sok hasznos és érdekes információt fognak tudni nyújtani hétről hétre.

Még egyszer nagyon köszönöm, hogy olvastatok, hogy a bizalmatokba fogadtatok és írtatok. A jövőben is nyugodtan keressetek a Facebook oldalamon keresztül (https://www.facebook.com/zsolt.nagy.90410), ahogy tettétek eddig is és bátran kérdezzetek még apahiányos témában. Októberben fog indulni egy csoportom, melyben elvált szülők felnőtt gyermekeivel együtt fogunk foglalkozni mindazzal a sok nehézségekkel, veszteségekkel és fájdalommal, amikkel egy ilyen körülmények között felcseperedő gyermeknek szembe kell néznie. 11 alkalmon keresztül azokról a témákról fogunk beszélgetni, amelyekről ez a sorozat is szólt. A csoporton bárki részt vehet, aki betöltötte a 18. évét, felső korhatár nincs. Az eseményről az alábbi linken keresztül tudtok bővebb tájékoztatást kapni: https://www.facebook.com/events/377950929564042/

Az ajtót most csak behajtom egy kicsit, de hamarosan újra olvashattok. Köszönöm, kedves Olvasók, köszönöm Férfiak Klubja, köszönöm Istenem!

Nagy Zsolt

A cikksorozat részei:

Ha hiányzik a férfiminta… Egy személyes vallomás – Apahiányos társadalom (bevezető)

Nem tudok kiállni magamért – Apahiányos társadalom 1.

Nem kellek senkinek… – Apahiányos társadalom 2.

Párkapcsolati buktatók. Miért lettem „nyomulós pasas”? – Apahiányos társadalom 3.

Párkapcsolati kudarcok. Hol van a biztonság? – Apahiányos társadalom 4.

Miért félek az apámmal való találkozástól? – Apahiányos társadalom 5.

A levél, amire 28 évet vártam – Apahiányos társadalom 6.

Megküzdés az újtól és ismeretlentől való félelemmel. Az első telefonbeszélgetés és találkozás az apámmal – Apahiányos társadalom 7.

Empátia és kitartás, mint a változás legfontosabb kulcsa – Apahiányos társadalom 8.

Miben rejlik a hosszú párkapcsolatok titka? – Apahiányos társadalom 9.

Párkapcsolatok útvesztőjében: a személyes és online ismerkedés világa – Apahiányos társadalom 10.

A párválasztásaink tudat alatt megbúvó motivációi – Apahiányos társadalom 11.

Párkapcsolati buktatók az apahiány tükrében – Apahiányos társadalom 12.

Ha üres az apa helye a családi asztalnál… – Apahiányos társadalom 13.

A félelem festette árnyékok életünk lapjain – Apahiányos társadalom 14.

Felnőtt szerepbe kényszerült gyerekek – Apahiányos társadalom 15.

Belső utakon: kitörés az áldozatszerepből – Apahiányos társadalom 16.

Csontvázak a szekrényben. Tanuljunk meg beszélni róluk! – Apahiányos társadalom 17.

Ne nyalogasd a sebeid a sötétben, merj kilépni a fényre! – Apahiányos társadalom 18.

Búcsú a sorozattól – Viszlát, kedves Olvasó! – Apahiányos társadalom 19.

Fotók: Mystic Art Design képe a Pixabay -en. 

Esi Grünhagen képe a Pixabay -en. 

santiagotorrescl95 képe a Pixabay -en. 

Coffee photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk