Apa, mesélj nekem, a vitéz a te hangodon űzze el a rosszat!

A táblagépek, okostelefonok sosem helyettesíthetik azokat apákat, akik könyvből olvasnak történeteket a gyermekeiknek, az ő hangjukon szólalnak meg a bátor vitézek, és a mesék segítségével határozzák meg fiaiknak, lányaiknak, mi a jó, rossz, okos vagy furfangos...

Gyermekkorunk legszebb emlékei között jó eséllyel szerepel, ahogy a szüleink az este közeledtével az ágyunk szélére ültek és fellapozták - a gondolatok szőtte könyvben vagy egy polcról leemelt színes kötetben - az esti mesét pont ott, ahol előző alkalommal abbahagyták. Hercegek és hercegnők, sárkányok és boszorkák küzdöttek meg egymással, s az egész család pontosan tudta: végül a jó elnyeri méltó jutalmát, pont úgy, mint a gonosz és csúf a büntetését. A jó és a rossz élesen szétvált, nem volt kérdés, hogy a szépséges szép királylány miért a szőke herceget (persze a legkisebbet), vagy az okos és furfangos juhászt választja. Ásókapanagyharang! A rossz megbűnhődött vagy legalábbis megkezdte a rárótt letöltendőt.

Ma már nehezen igazodnunk el a világban: a fekete megannyi szürke árnyalatot takar, bőven ötven felett is, a fehérbe meg nagyon gyakran kerül egy kis kosz, porszemnyi színezék. A szivárvány minden színe virágzik, de a határok összemosódnak, a hupilila lehet kék, a narancs pedig már nem mindig idézi dél édes gyümölcsét. Pedig anno, a Benedek Elek színeseivel rajzolt meséknél pompásabbat és cirádásabbat nem is nagyon lehetett elképzelni! Legalábbis gyermekfejjel ezt reméltük.

A mai gyerekeknek épp azért, mert már mi, felnőttek sem találjuk igazán a kapaszkodókat, borzasztóan nehéz eligazodni a világ dolgaiban. A boszorkányok tündérek, sok az angyal közé rejtőzött varázsló, ezer arcúak vagyunk, vonalaink élesen és édesen csillognak vissza a tükörben. Mi, akik sokszor tesszük fel magunknak a kérdést, hogy mit kellene tenni, hogy mi lenne a helyes, még van mihez igazodnunk: időutazást tehetünk azokba az időkbe, amikor a válasz a kérdéseinkre egyértelmű volt és iránymutató. Mi még hallottuk a meséket és mi még hallgattunk a mesékre. Azokra is, amelyekbe apró fonallal szőtték bele a mi életünk fontos pillanatait, kisgyermeki létünk világraszóló történeteit. Az Óperenciás tengeren is túl elég messze volt ahhoz, hogy egy kislány vagy kisfiú úgy küzdjön az igazságért és az igaz dolgokért, ahogy mi is tesszük majd, ha nagyobbak leszünk. És most, hogy méretben nem, csak gondolatokban lehetünk nagyobbak, van arra esélyünk, hogy vissza-vissza  szaladjunk, átlépve akár az Enns folyót is. A mi generációnk, legyen szó X-ről, Y-ról, talán, még tudja mi a jó és a rossz, akár milyen köpönyegből is bújna elő. De a gyermekeink, már gyakran nem kaphatják meg azt a vezető fonalat, amelyet mi, mesékben felnövők mindig megtalálhattunk, ha elveszettnek érezzük magunkat. Azt felgombolyítva a válaszokat is megleljük kérdéseinkre.

Cikkajánló: 20 mondat, amit minden kislány elmondana az apukájának, ha meg tudná fogalmazni 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A mostani fiataloknak már ritkán vagy egyáltalán nem játszik a képzeletmozi, ahogy Csukás István nevezi azt a filmet, ami a gyerekek fejében születik meg, amikor szüleiket hallják mesélni. A számítógépes, telefonos játékok nem tudják helyettesíteni a történeteket, így egyértelmű a helyes válasz: mesélni kell napról napra, estéről estére gyermekeinknek, hogy átadhassuk azt a csodát, amit mi kaptunk egykor a szüleinktől. A hangunk, a hangsúlyok, a mesés mondatok közös élményt jelentenek! Egy olyan élményt, amit mi élünk át gyermekeinkkel együtt. A mese összeköt, összekapcsol minket, a szülőket a gyermekeikkel, az egész családot. Apukák! Elő a könyvekkel! Elő a képzelet szülte mesékkel! Meséljetek gyermekeiteknek, hogy a hercegek a ti hangotokon szóljanak meg, hogy ti űzzétek el a boszorkányokat, az óriásokat. Hogy ti határozzátok meg a mesék segítségével, Benedek Elek iránymutatásával, mi a jó és a rossz, ki a vitézi és az ördöngös, a furfangos és az okos. Legalábbis a mesékben!

Cs. Cs.

Fotók: Book photo created by pressfoto - www.freepik.com

Card photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk