Aki apa lesz, egészségesebbé válik!

Apának lenni öröm, sok felelősség. Talán nem is tudjátok, de miközben igyekeztek a lehető legtökéletesebben ellátni szülői feladataitokat, az apaság számos pozitívummal is jár: segít helyes döntéseket hozni az életvezetéseddel, egészségeddel kapcsolatban, sőt javít férfias önképeden is.

Utóbbiról egyértelműen írtak a Parents portál egyik cikkében. Ahogy a megszólaló Michael Goldman, a Joy of Fatherhood (Az apaság öröme) című könyv írója fogalmazott: „Ahhoz, hogy szoros részét képezd gyermeked életének, fel kell adnod bizonyos dolgokat, amelyeket korábban fontosak voltak számodra. De ha egyszer egy férfi elkötelezi magát a családja iránt, hatalmas jutalmak járnak érte: láthatod azokat a pozitív hatásokat, amelyeket gyermekeid életére gyakorolhatsz, és ez befolyásolja fogja, mennyire is tartod magadat sikeres családapának és embernek”.

Az Everyday Health nevű oldal összegyűjtötte az apaság minden egészségügyi előnyét. Először is az édesapák kevésbé hajlamosak a szívvel kapcsolatos megbetegedésekre. 138 ezer férfi – 50 és 71 év közöttiekről van szó – 10 éven át tartó vizsgálata után arra jutottak, akiknek gyermekük van, 17%-kal kevéssé valószínű, hogy szívügyi betegségekben szenvednek, illetve hunynak el, mint a gyermektelen férfiak.

Az apukák továbbá nem, illetve kevesebbet isznak, cigarettáznak vagy kábítószereznek. Egy 200 férfit érintő vizsgálat eredménye szerint az édesapák nem, illetve kevésbé éltek ilyen szerekkel, és ritkábban is váltak bűnözővé. Michael Addis amerikai pszichológus szerint „sok férfi veszélyezteti az egészségét, amikor valamilyen kockázatokat vállal.” Azonban egy gyermek mellett félreteszik a „rosszfiús” oldalukat, és a kis jövevény nevelésére koncentrálnak.

Cikkajánló: Ha hiányzik a férfiminta… Egy személyes vallomás – Apahiányos társadalom
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Ugyan az apaság önmagában nem garancia a depresszió ellen, mégis azt mutatja egy kutatás, hogy a fentiek mellett az eltökélt édesapák kevésbé szomorúak, szorongóak. 550 család vizsgálatát követően arra jutottak egy kutatásban – amelyet a Journal of Family Issues folyóiratban közöltek –, hogy a harmonikus családi élet csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

Az édesapák ráadásul egészségesebben is táplálkoznak. Mivel törődniük kell azzal, mit eszik a gyermekük, jobban odafigyelnek arra, ők maguk is mit fogyasztanak. Egy 312 családot vizsgáló texasi kutatás szerint szoros összefüggés volt aközött, hogy egy férfi mit etetett gyermekével, és hogy ő mit evett. Az erről beszámoló cikk szerint „az apaság örökre megváltoztatja az életedet. Sokszor azt érezheted, hogy nem vagy ura a napjaidnak. De tudnod kell, a gyermeked felnevelése nem csak örömmel jár: a sok szeretet és figyelem, amit a gyermekedbe fektetsz, nemcsak az ő egészségének, hanem a tiednek is jót tesz”.

V. L. B.

Fotók: PublicDomainPictures on Pixabay.com

sathyatripodi on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. május 27 20:49
    Az apaság Isten adománya és csak Ő képes úgy formálni, hogy minden nehézséged ellenére jó apa légy. „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből. (5Mózes 6:5, 6) Ha igyekszel e parancs szerint élni, akkor életedből élet fog fakadni...
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk