A házasság nem a szerencsén múlik!

Egy nagy nemzetközi kutatásban házasság előtt álló fiatalokat kérdeztek, hogy szerintük mi szükséges egy házasság sikeréhez…

A válaszok közül kettő volt, ami toronymagasan kiemelkedett, nevezetesen a „szerencse” és a „romantika” – ezek lennének szükségesek a házasság sikeréhez a fiatalok szerint. Ugyanebben a kutatásban az életüket boldog házasságban leélt idős embereket is megkérdeztek, hogy szerintük mi sikerüknek a titka. Két dolog volt, amit szinte egyöntetűen említettek: az egymás iránti elköteleződés, illetve a közösen végzett dolgok

Nagy segítség minden házasulandónak, ha tudatosítják, a házasság nem a szerencsén múlik és még csak nem is azon, hogy mennyire volt tökéletes az esküvő, vagy milyen romantikus volt a lánykérés. A 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! c. sorozatunk második részében erről a tévhitről lesz szó, az első részben azt tisztáztuk, hogy a házasság nem „párkapcsolat”!

„Nagyon masszívan él a mai napig az a mítosz az emberek fejében, hogy a kapcsolat tartóssága és minősége a választáson múlik. Ha megtalálta az igazit, jó lesz a házassága”, mondja Mihalec Gábor párterapeuta, a Gyűrű-kúra, illetve a Házasság 2.0 könyvek szerzője. „Ez a tévhit mélyen benne él a kultúránkban, a Grimm-fivérek elhitették velünk, elég megtalálni az igazit, s onnantól boldogan élünk, amíg meg nem halunk. A valóságban nem így van, mert ha megtanulunk jól működtetni egy kapcsolatot, akkor szinte majdnem mindegy, kit választunk. Nem az a legfontosabb, kit választunk, hanem az, mit teszünk bele a kapcsolatba.”

Ezt érdemes minden házasulandónak jól a szívébe vésni. A kezdeti szerelem hab a tortán, a házasság minősége nem azon fog múlni, hogy az elején milyen szerelmesek voltak egymásba, hanem azon, hogy mennyit hajlandóak beletenni a kapcsolatba. Lényegében bármelyik házasság lehetne akár jó is. Lehet, hogy nem magától, külső segítség kell hozzá, de ha az akarat megvan – márpedig eleinte mindig megvan – akkor szinte mindegyik javítható. A házasságoknak csupán kb. a 3%-ában teremtődnek olyan méltatlan viszonyok, amelyeket valóban csak a két fél különválasztásával lehet orvosolni.

Neo

Folytatjuk a 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál! sorozatunkat. A harmad rész címe sokatmondó: Akinek van „B” terve, készüljön a kudarcra!
Hogyan ne váljunk el? Mi a férfi-nő együttműködés alapjai? Cikkeink, előadásaink nemcsak ezekre, hanem más, férfiakat, nőket, párkapcsolatokat, házasságot, családot érintő fontos kérdésekre ad választ, férfi (A férfi útja, Férfiérték történetek), illetve női szemszögből (FK Női Támogatói Köréből). Hallgass bele, miről beszélünk:

Fotók: Vetherie on Pixabay.com

MarinaPanina on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (1)
  • ...

    Ildy0310

    2018. július 23 17:24
    Vajon hogyan tudunk jól működtetni egy kapcsolatot? Ez sem a véletlen vak szerencse műve ám, hanem a mi saját alkalmasságunk. Kérdezhetnék ezt is magunktól, hogy mennyire vagyunk alkalmasak arra, hogy jól működtessünk egy kapcsolatot? Valóban a házasság minősége nem azon fog múlni, hogy az elején milyen szerelmesek voltak egymásba, hanem azon, hogy mennyire vagyunk önfeláldozóak a másikért, vagy a családért. A kapcsolat is és a házasság is erről szól ! A Bibliai is egyértelművé teszi: „Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja az ő barátaiért.” (János 15,13) Ezt hívjuk önként vállalt életével felelősséget.
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk