A boldogulás egyszerű receptje

A városi lét elengedhetetlen erőforrása a pénz. Ma már nincs répa és krumpli a kertben, nincs disznó az ólban, nem tojnak a tyúkjaink. A városi ember mindent pénzből alakít valami mássá. Életünk nagy kérdése tehát nem az, hogy keressünk-e pénzt. Az a kérdés, hogy mivé alakítjuk a már megszerzett anyagiakat.

Egy része természetesen elmegy a kötelezőre: villanyszámla, étel, ruha, autóbiztosítás, üzemanyag. Az életünk sikere a fennmaradó rész átalakításának hatékonyságán múlik. Hogy az általunk megteremtett pénzt egészséggé, harmóniává, barátsággá, de mindenekelőtt jövő generációvá, az erkölcsi alapok folytonosságát fenntartó értékörökítéssé tudjuk-e formálni. Hogy pénzünk átalakításával el tudjuk-e végezni azt a munkát, ami ahhoz szükséges, hogy a világot egy jobb helyként adjuk tovább gyermekeinknek, mint ahogy mi találtuk. És hogy felkészítettük-e utódainkat arra, hogy majd a maguk során ők is felelősséget vállalva ugyanígy tegyenek. Mert a mi létünket az teszi sikeressé, ha az értelmes, családi kiteljesedésünket látva utódaink is az emberi jövőteremtést választják életcélul.

A pénz egy erőforrás. Városi létszükséglet. Megtermeléséhez kellenek vállalkozók, vezetők és munkavállalók is. A pénz jövővé alakítása viszont a munkahelyeken kívül, otthon történik. A mindennapi kis döntéseink által. Hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, milyen moziba megyünk, milyen iskolába jár a gyermek, együtt megyünk-e nyaralni vagy külön, tiszteljük-e az öregeket, átadjuk-e a helyünket a gyermekét váró kismamának. Lassan mindenki számára egyértelművé válik, hogy az egyéni boldogságunk kulcsa a magánélet sikerében van! Mert aki családban él vagy élt az tudja, hogy ha a magánéletünk rendben van, akkor minden rendben van. De ha az otthoni lét sikere megkérdőjeleződik, akkor nincs az a pénz, karrier, vagyon, ami igazán boldoggá tudna tenni. Sőt mi több, a közös boldogulásunk is ezen múlik. A magánéleti sikerek összessége eredményezi a társadalmi sikert. Csakis az otthon nevel tervekkel rendelkező, összefogni bíró, teremtő áldozatra képes jövő generációt, társadalmi prosperitást!

Életünkben tehát harmonizálni kell a pénztermelést és a jövőteremtést. Ehhez elsősorban fel kell ismerni és szét kell választani a valódi céljainkat és az oda vezető úton hasznunkra váló eszközöket. Prioritásokat kell felállítani, kemény időbeosztással élni. Vasmarokkal kell a helyes irányba kormányozni az életünket. Férfiként és nőként is! Sőt, mi több, figyelni kell a férfi és nő szövetség, illetve szüleinkkel és gyermekeinkkel kötött generációs összefonódás sikerére is.

A városi lét kihívása tehát egyértelmű. Vállalkozni kell, vezetni, munkát vállalni. Ez viszont felveti a munka-magánélet egyensúly kérdését. Hogyan oldjam ezt meg anyaként, apaként, vezérigazgatóként, főorvosként, darukezelőként vagy pénztárosként? Hogyan válasszak jól, hogyan állítsak fel helyes prioritásokat, mi alapján tegyek emberfeletti erőfeszítést a jó időbeosztás érdekében?

A válasz egyszerű. Lehet vállalkozni, vezetni, munkát vállalni, de választani nem szükséges. Mert egyszerűen akkor lesz minden rendben az életünkben, és az egész társadalomban, ha első a család!

Bedő Imre,
a Férfiak Klubja alapítója,
bestselleríró és előadó

*

CikkajánlóÚjra kell indítani a férfivá válás útját! – Bedő Imre a Kossuth Rádió műsorában
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Fotó: People photo created by freepik - www.freepik.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk