A boldogság csakis így érhet el hozzánk, ezért keresni értelmetlen!

„...hol van nagyobb esély a boldogságra, melyik út mentén kísér bennünket nagyobb eséllyel?”

Az életben elérhető boldogság nem főtermék, hanem melléktermék. A helyes út mellékterméke. A saját helyes utadé. Minél többet és értékesebbet adsz magadból a világnak, annál boldogabb leszel — csak úgy. Minél többet és értékesebbet akarsz kapni a világtól, annál elégedetlenebb leszel, annál boldogtalanabbá válsz. Ha görcsösen akarsz adni vagy kapni, mindkettő csak romlik.

A bennünk levő átverhetetlen igazságérzet enged vagy nem enged boldognak lenni. Ez az átverhetetlen érzés az, ami este, lefekvés után rád tör, ami újra meg újra felüti a fejét, akárhogy is próbálod elnyomni és felülírni azzal, hogy görcsösen „újraszínezed az életed”.

Ez a kegyetlen igazságérzet a bíró, ami tisztán láttatja veled, hogy ki vagy, mennyi vagy. Ez lehet az, amit sokan pl. kábítószerekkel, alkohollal nyomnak el. Önmaguk segélykiáltását hallgattatják el, a belső igazságuk tükrét törik össze, hogy ne kelljen benne önmagukat látni. Mert más nincs ott...

Boldogok lehetünk, ha megérdemeljük, ha mindent megteszünk. Ha nem teszünk meg mindent, kevésnek ítéltetünk. Nem mások, hanem saját magunk előtt. Ha meg jogos teljesítményünkért sem becsüljünk magunkat, akkor görcseink akadályozzák a boldogságérzés megtapasztalását. Pedig ott van, csak megszerezni nem tudjuk. Csak kiérdemelni és elzárkózni előle. Ha megérdemeljük és engedjük(!), jön magától.

De hol van nagyobb esély a boldogságra, melyik út mentén kísér bennünket nagyobb eséllyel? A könnyebb vagy a nehezebb út mentén terem több? A felelőtlenség vagy a felelősség, a szórakozás vagy a munka, a felszínesség vagy az elmélyültség választását kíséri boldogság? Percenként dönthetünk, és minden választással lépünk egyet. Az érme másik oldala is érdekes: melyik út nem hoz nehézséget, fájdalmat? Melyik hoz kevesebb fájdalmat? A kapkodás vagy a kitartás, a fájó őszinteség vagy a rózsaszín hazugság, a tettek vagy a filozofálás? Ha mindkettő hoz fájdalmat is, melyiknek van több értelme? Hol terem több boldogság?

Cikkajánló: A boldogulás egyszerű receptje
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

A választ ki-ki keresse magában. Egy biztos: életvitelünkkel, mindennapos döntéseinkkel, a hozzáállásunkkal állandóan fogadásokat kötünk. Feltesszük az egész életünket arra, hogy az általunk választott úton leljük meg, amit keresünk. Ezeket a fogadásokat mindennap, minden percben újra meg újra megkötjük, közülük nem egyről csak 20-30 év múlva derül ki, hogy jó lóra tettünk-e. De fogadni most kell! A körülményektől függetlenül, mindennap, minden percben leteszed a voksod. Te vagy a felelős, most és egyedül. És ezt minden este érzed, mielőtt álomba merülsz. Mielőtt azt sugallnánk, hogy a helyes út megtalálása mindig is „orosz rulett” lett volna, leszögezzük: nem valószínű, hogy az volt. De régebben az emberek többre becsülték az elődeik tapasztalatát, szívesebben jártak a nyomdokaikban és választották a kitaposott, helyes utat. Vagy a helyesebbet... Ma nyilvánvalóan más a világ... Sokkal több választási lehetőségünk van. Tényleg ennyire más lenne a világ, a meglelhető út?

Mi itt egy elképzelhető, megragadható, tervezhető életútmintát rajzoltunk fel. Ha mindig annak örülünk, aminek éppen lehet és kell, ha nem ellene megyünk a korunknak, ha minden életszakasz összes pozitívumát, lehetőségét, felelősségét és fejlesztő szenvedését is megéljük, akkor a lehető legteljesebb és legérdekesebb életet éljük. Esélyt adva a boldogságnak és az egészségnek!

Részlet Bedő Imre Férfienergia című könyvéből

Fotók: mamit2504 on Pixabay.com

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk