A biztonságot adó férfi

Beszéljenek a tudományos tények: egy nő egy férfi oldalán van igazán biztonságban! A nők legnagyobb védelmezői ma is a férfiak! November 25-én különösen büszkék lehetünk erre Férfiként (november 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja). Egy nőt megütni alantas, nem férfias dolog. Egy nőt, családot megvédeni viszont lovagias és férfias. Húzzuk ki magunkat – egyértelmű, hogy melyik jellemző ma is a Férfiakra!

Az ENSZ 1999 óta tette meg november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetése világnapjának. Ezzel mi is csak egyet tudunk érteni: számoljuk fel a nők elleni erőszak strukturális vagy alkalomszerű formáit! Ebben a világnapban azonban benne van burkoltan az az állítás, hogy a nők elleni erőszak elkövetői a férfiak. Ez igaz, de félrevezető, mert csak az érem egyik oldalát mutatja meg, és így alkalmas arra, hogy (újfent) bűnbakot képezzen. A Férfiakból, általánosságban. Ami nem helyes, mert a férfiak (általánosságban) nem potenciális bűnözők. Lehet, hogy a nők elleni erőszakos cselekmények zömét férfiak követik el, de a beszéljünk arról is, hogy nők legjelentősebb védelmezői szintén a férfiak. Ugyanezért félrevezető a „családon belüli erőszak” kifejezés, mert azt az érzetet kelti, hogy a család az erőszak színhelye. Bizony, előfordul ez is. De a család sokkal, de sokkal inkább a szeretet, a támogatás, a biztonság színtere. A Férfi-szereteté is! Ez a jelentés hiányzik a „családon belüli erőszak” kifejezésből.

2012-ben jelent meg az Amerikai Igazságügyi Minisztériumnak az 1993-2010 között végzett kutatása, amelyből az derül ki, hogy a házasságban élő nők válnak a legkevésbé párkapcsolati erőszak áldozatául. Sőt, ugyanez a csoport az, amelyik a legkevésbé van kitéve bármilyen fajta erőszakos bűncselekménynek. A tanulmány szerint a soha férjhez nem ment nőknek négyszer akkora az esélyük arra, hogy fizikai bántalmazás áldozatai legyenek, mint férjezett társaiknak. A nő számára tehát a házasság és a férj a legnagyobb biztonsági tényező az összes létező életforma közül (egyedül, alkalmi kapcsolatokban gyerek nélkül, élettársi viszonyban gyerekkel, stb.).

És hogy miért?
Az amerikai Igazságügy Minisztérium által megrendelt tanulmány szerint azért, mert a házasságba élő férfiak elkötelezettek a családtagjaik iránt, sokkal figyelmesebbek, hiszen arra számítanak, hogy a kapcsolatuk hosszú távú lesz. A házasságot követően a férfiak hajlamosabbak lecsillapodni, odafigyelőbbé válni a rokonaik, barátaik és a környezetük igényeire, hűségesebbek lesznek és elkötelezettebbek a feleségük mellett, amelyek mind olyan tényezők, amelyek csökkentik az erőszak veszélyét. 

Kérdések vannak. Vajon kommunikációs kampányokkal lehet-e hatni az erőszakot elkövetőkre? Amikor minden férfit felszólítva megakampányok azt mondják, hogy számoljuk fel a nőkkel szemberni erőszakot, akkor azon férfiak tömegei, (az ultra-túlnyomó többség) akik soha sem erőszakosak, mit tehetnek? Tudjuk, hogy ma divatos elítélni, elhatárolódni: vajon ez a kommunikációs technika meghatja az elkövetőket? Hoz-e változást vagy csak frusztrálja a békés többséget? Vajon a minden (ily módon tehetetlen) rendes férfit felszólító erőszakellenes kampányok nem degradálják-e egy kalap alatt az összes férfit, nem teszik-e általánosítva potenciális bűnözővé ezzel is néma de merev elutasítást okozva bennük ezen kampányok mondandója ellen? 

Nagy kérdés ezek után, hogy a család vagy a családok szétesése jelenti a probléma forrását? Az erkölcsi alapok megrendülése, az emberek együttéléséhez szükséges kulturális erőfeszítések hiánya és ennek elfogadása, erősítése-e a nagyobb veszélyforrás?

A Férfiak Kubjában az erkölcsi alapok helyreállításáért, a férfi értékek presztízsének visszaállításáért dolgozunk. Hogy e presztízs vonzásában egyre többen vállalják önmaguktól az erőfeszítésteket igénylő Férfi-erények képviseletét és így méltó pillérei lehessenek a családjaiknak, a baráti köreiknek, a társadalomnak. Ebben számítunk a Nőtársaink támogatására is, hiszen mi sem teszi vonzóbbá a Férfias visekedést, mint a Nők elismerése, igénye. Az alapoktól kell megerősíteni a jövőt teremtő sruktúrákat. Ilyen alap a Férfi, a Nő és az Ő szövetségük is!

Cikkajánló: A félelem így építi, és nem rombolja az életed! 
További cikkekért kattints rovatcímeinkre: A férfi útjaAz FK Női Támogatói Köréből (női szerzőink írásai), Férfiérték történetekKörkérdés (interjúk), Férfiegészség.

Férfiak! Mi tudjuk, hogy életünknek az ad értelmet, ha szükség van ránk. Ha van akikért tennünk, felelősséget vállalnunk, áldozatot hoznunk. Legyünk büszkék értékeinkre és továbbra is tegyük a dolgunkat! Férfiként. 

Bedő Imre

Fotó: dzako83 képe a Pixabay -en. 

https://cdn2.content.compendiumblog.com/   

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk