5 apai jótanács: a lányodat így készítsd fel a biztonságos életre

Engedjék meg, hogy általánosítva azt mondjam, az apák életében meghatározó momentum, amikor észreveszik, a lányuk már felnőtt. Ezt a folyamatot egy apa kétféle módon élheti meg a „gyermeke” biztonsága szempontjából... Reile Zsolt biztonsági szakértő, férj, apa első írása a Férfiak Klubja magazinjában.

Engedjék meg, hogy általánosítva azt mondjam, az apák életében meghatározó momentum, amikor észreveszik, a lányuk már felnőtt. Ezt a folyamatot egy apa kétféle módon élheti meg a „gyermeke” biztonsága szempontjából. 1. Nyugodt marad, bízik a lányában, mert tudja, fel van készülve a biztonságot adó környezetből való kilépésre és a helyes döntések meghozatalára. 2. Az apát pánik keríti hatalmába, mely idővel – ahogy a fiatal lány egyre inkább önállóságra törekszik – fokozódik. Ilyen esetben hiányzik a bizalom, mert az apa tudja, nem készítette fel lányát a biztonságos életmódra. Amikor egy szülő nem bízik a gyermekében, tulajdonképpen magában nem bízik, ugyanis tudja, megbukott csemetéjének életre való felkészítésében.

Mindkettőjük érdeke, hogy a gyermek fel legyen készülve a kihívásokra. Kockázatos világban élünk. Ma egy fiatal lány sokkal inkább ki van téve a veszélyeknek, mint akár egy generációval ezelőtt: az internet miatt egyszerűbben elérhető, megközelíthető bárki által. Az utazás leegyszerűsödött és olcsóbb lett. Az autó ma már nem luxustermék, a fapados repülőjegyek egy vacsora árából kijönnek. Ezért megfogalmaztam néhány olyan tanácsot, amelyeket én is követtem, és amelyek hasznosak lehetnek az olvasóknak is. Kérem a Férfiak Klubja közösségének tagjait, bátran egészítsék ki az alábbiakat olyan tanácsokkal, amelyek beváltak, építőek és praktikus lehetnek mindnyájunknak, szülőknek és leendő szülőknek.

1. Ne tilts, hanem taníts!

Ez egy nagyon fontos szabály. A tanítás célja az, hogy felnyisd a lányod szemét a veszélyekre, ismertesd azok következményeit, hogy ez alapján olyan képességre tegyen szert, amelynek segítségével felelősségteljes döntést tud majd meghozni. Add át tapasztalataidat, és igyekezz olyan irányba terelni őt, hogy megszokásává váljanak számára a biztonságos cselekedetek.

2. Erkölcs, erények, értékek

Talán meglepően hangzik, hogy közük van a biztonsághoz, a biztonságos élet kialakításához. Ha ezek alapján neveled a lányod, olyan értékeket adsz majd át neki, amelyek szélesebb perspektívát biztosítanak számára. Értsd, lesz egy értékrendje, aminek a segítségével átfogóbb képet kap, mi helyes, és mi nem az, így távol tudja tartani magát a társadalom káros, értéktelen, romboló elemeitől, amely a biztonságára is rossz hatással lehetne.

3. Kezdd korán!

Kezdd gyermekkorban! Közvetett és közvetlen tanítással. A példamutatás az ismereteink legjobb közvetett átadása. A lányok keresik az erős férfiakat az életükben, ez genetikailag kódolva van, és ha az apában nem találják meg ezt a képet, akkor másvalakiben fogják keresni, például a média nyújtotta férfialakokban, akik távol állnak a valóságtól. Ezért fontos, hogy kialakuljon apa és lánya között egy olyan kapcsolat, amelyben a szülő át tudja adni az ismereteit és tapasztalatait, melyek a fiatal hölgy biztonságát garantálni fogják a jövőben. Az értékeken alapuló, valóságos férfi képe olyan minta, ami alapján felállítanak egy mércét; a férfiértékek, amelyeket átadunk, és amelyeket bizalommal fogadnak pedig meghatározó szerepet töltenek majd be a jellemük helyes kialakulásában, és ezt nem lehet elég korán elkezdeni.

4. Kényes témák nincsenek!

Szex, drog, alkohol… Ha korábban ezek a témák nem voltak tabuk, akkor most egy lépéssel előrébb vagy. Ha igen, akkor itt az ideje, hogy beszélj ezekről, soha nem késő! Felnőttként, apaként, férfiként olyan kérdésekre is választ adhatsz, amelyekre a magazinok, médiatartalmak soha nem lesznek képesek. A kényes témákról is lehet, sőt kell értékközvetítően beszélni, irányt mutatni.

5. Kommunikáció kölcsönös tisztelettel

Ez talán a legfontosabb az összes közül, amelyet sok apa figyelmen kívül hagy. A fenti sorok értelműket vesztik, ha a lányod nem bízik meg benned, vagy nem hallgat a tanácsodra. Márpedig nem biztos, hogy követni fogja az intelmeidet, ha azokat ráerőlteted, vagy kikényszeríted. Ez egy gyakori forgatókönyv minden házban a tapasztalataim szerint: ahogy a lányok egyre növekednek, úgy nő a szüleikkel való veszekedések száma, ami végül a gyermeket érzelmileg távol tarthatja tőlük. Ez gyakran a megértés és kommunikáció hiánya miatt történik. Ezért nagyon fontos egy apa-lánya kapcsolatban, hogy arra ösztönözzük lányunkat, beszéljen velünk bármikor, bármilyen témában, ha szeretne – előítéletek nélkül. Jelen esetben előítéleket alatt a felnőttekkel szembeni bizalmatlan hozzáállást értjük, melyet arra alapoznak, hogy nem megértéssel fogadjuk majd mindazt, amit elmondanának.

Mi, apák, úgy adjuk meg a tiszteletet lányunknak, hogy bizalmi légkört teremtünk a témákhoz. A biztonságot illetően a lányainknak mindig lesznek választási lehetőségeik. Mi, apák arra kell felkészítsük őket, hogy készen álljanak a lehető legjobb választásra.

Cikkajánló: Hogyan nyújthat egy férfi biztonságot a 21. században? – Interjú Reile Zsolt biztonsági szakemberrel

Joggal jegyezhetik meg olvasóink, hogy a fentiek talán túl általános megállapításokat tartalmaznak. A közeljövőben szeretnék néhány témát részletesebben is kiemelni. Többek között foglalkozni szeretnék olyan területekkel is, mint az internet és a mobiltelefon biztonságos használata, fesztiválozás, az egyetemet kezdő lányok biztonsági kihívásai, nyári utazások (külföldre), gépjárművezetés, tanulás idegenben, stb.

A cikk szerzője Reile Zsolt apa, férj, biztonsági szakértő, a The Private Case vállalat alapítója, amely a nemzeti, vállalati és magánbiztonság területén szerzett közel 20 éves nemzetközi tapasztalat eredménye.

Fotók: Nicolas Postiglioni from Pexels

Kamila Maciejewska on Unsplash

Juan Pablo Arenas from Pexels

Priscilla Du Preez on Unsplash

Küldés
Hozzászólások (0)
Nincsenek hozzászólások
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk