„A magyarság múltja és jövője járt az eszemben”

2019. augusztus 20 20:00 - Budapest

Zseniális, örök és mély üzenetű művet ajánlunk az apáknak és gyermekeiknek augusztus 20-án: Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar mise című zenés rockoratóriumát, amelyet a Tolcsvay László Új magyar rapszódia című szimfonikus zenekarra írt művének ősbemutatója előz meg. Közös apa-gyermek minőségi idő, színvonalas művek, örök élmények és emlékek! Felejthetetlen kulturális kikapcsolódást kívánunk!

Tolcsvay László kétség kívül az egyik leginvenciózusabb és legtermékenyebb magyar zeneszerző. Az Erkel- és Magyar Örökség-díjas előadóművész több mint egy évtizeden át volt a legendás Fonográf együttes billentyűse, gitárosa és egyik zeneszerzője valamint dalszövegírója. Bár 1984-ben megtartották búcsúkoncertjüket, a zenekar hivatalosan sohasem oszlott fel.

Tolcsvay, aki a Fonográf előtt a Tolcsvayék és a Trió zenekart erősítette, tizenhat éves kora óta ír dalokat, verseket zenésít meg, a nyolcvanas évektől kezdve pedig monumentális színpadi műveket is komponál. Nevéhez fűződik többek között a Madách Színházban tíz évig nagy sikerrel játszott Doktor Herz, az 1991 húsvétján ugyanitt bemutatott, több nyelvre lefordított Mária evangéliuma. Mindeközben vagy száz albumra írt dalokat olyan előadóknak, mint Koncz Zsuzsa és Halász Judit.

Három évtizeddel ezelőtt mutatták a testvérével, Tolcsvay Bélával közösen írt Magyar misét a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A katolikus liturgiát lazán követő rockopera Európa-szerte népszerűvé vált és most visszatér a sziget fái közé augusztus 20-án. A mű népszerűsége mind a mai napig töretlen, talán azért, mert a „A Magyar mise, mindig megvigasztalja azokat, akik éneklik és azokat is akik hallgatják, bármennyi problémájuk, gondjuk is akad ebben a tébolyult világban, mert őszinte, hittel teli, tiszta és önzetlen muzsika. Igy képes igazi közösséget teremteni.”

Ám ezt megelőzően a margitszigeti műsor első részében egy újabb szimfonikus zenekarra írt, nagyszabású Tolcsvay-mű ősbemutatójára kerül sor, az Új magyar rapszódiáéra. „Azért választottam ezt a zenei formát, mert ez tűnt a legalkalmasabbnak arra, hogy kifejezze a bennem kavargó csapongó, rapszodikus és a megnyugvást, a reményt kereső gondolatokat, érzéseket. Próbálok végig hű maradni ahhoz a zenei nyelvhez, amiben felnőttem. Engem még Kodály módszere szerint tanítottak mestereim. Különös, vagy éppen természetes, hogy amit a rockzene elementáris zenei nyelvezetében megéreztem, az azonos az emberi lelket megszólítani képes népdal esszenciális igazságával. Komponálás közben Magyarország sorsa, történelme, jövője, tájainak szépsége, a budai Várban töltött gyerekkorom, anyáím, apám, az egész eddigi életem inspirál. Bízom benne, hogy a hangok összerendezik majd gondolataimat, irányítják érzéseimet, és az ünnephez méltó muzsika születik” – írta készülő művéről a zeneszerző.

Az előadás nézői a tűzijátékról sem maradnak le, a koncert szünetében a kivetítőn élőben közvetítik számukra. Szóval csak ajánlani tudjuk minden édesapának, hogy ha emlékezetes kulturális élményt akar szerezni magának és a gyerekének, akkor nézzék meg együtt ezt az előadást, ami egy igazi zenei kuriózumból és egy ősbemutatóból áll, s mint ilyen, egyszeri és megismételhetetlen.

Ünnepi koncert

Magyar mise / Új magyar rapszódia

Időpont: 2019. augusztus 20. este 8 óra.
Helyszín: Margitszigeti Szabadtéri Színpad.
Jegyet rendelni ide kattintva lehet.

Az előadás szólistái: Miklósa Erika, Janicsák Veca, Sándor Péter, Szemenyei János, Gábor Géza.

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Kórusa, valamint Tolcsvay László rock együttese, és a Tiszta Forrás Zenekar.

Karmester: Werner Gábor.

Jelentkezem!
A weblap bizonyos funkcióinak működéséhez (cookie-kal) gyűjt információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépe böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat / eltávolításukat. További információk